Monday, 16 November 2015

FLY-ing without wing to --> Dearest ME.

Dengan nama Allah,
Yang Maha Membuka dan Memberi Rezeqi.


It has been too long, I've never touch my keaboard in this space. 
MashaALLAH, shows us how time flies so fast.
or just me myself let the time across the time, while I'm still here,
doing the same thing, 
fighting over the same thing,
keep thinking in the same globe and box,
oh.
I hope i'm not in the same radar of amal.
i should go beyond!


ceh. speaking.
Today, its safar already. and now, i'm already in final year of Economy & Islamic Banking degree in Yarmouk University. After finish this sem, I just have to fight over another 5 subjects. ouh. Cannot believe. I'm here.

-------
Bayt Fitrah (Alif 1, sakan kuning-Baytut tholabah)
RI Ikhlas
RI Iman
RI Kahfi

memang,
memang aku merancang untuk pindah setiap tahun.
sebab aku nak belajar banyak dari org yang berbeza-beza,
kerana aku yakin, 
di masa-masa mendatang, 
aku akan menghadapi berjuta jenis ragam manusia,
termasuk juga diriku,
yang perlu aku sambut dengan rasa cinta dan sayang yang paling ikhlas dari hati.



I learnt how to turn back to our origin, that is Fitrah Islamiy. 
Zaman Beinal ams walyaum. 
Zaman bersajak dan berpuisi.
Zaman belajar masak.
Zaman menghargai cinta,
cinta famili dan sahabat.
Zaman belajar untuk tamayyuz dengan betul tanpa menyakiti.
Zaman sedih sebab terpaksa meninggalkan zi seorang di bilik.
Zaman sanggup meredah jauhnya jarak untuk ber-uzlah di hujung kota, RI mikraj je pun.
Zaman rapat dengan nisa' padahal kat sekolah tak rapat lansung.
Zaman tersentuh dengan murabbi sebab sanggup naik teksi sorang2 ambil ana di sakan sebab macam migrain+sedih sgt time tu, dalam keadaan esok die exem, die urut2 dulu, buatkan susukambing, cerita2, sampai ana tertidur, lepas tu baru die belajar di tengah pekatnya malam T__T
juga,
Zaman merebel dengan murabbi sampai dua2 nangis face-to-face. tapi x saling memandang pun.
Zaman --> " akak saya rasa akak tak patut buat macam tu" --> zaman kena tolak. 
Zaman mennagis seminggu. haha
Zaman menangis tolak taklif yang Maha Berat di musolla bawah sakan.
Zaman jual karipap, popcorn.
Zaman semangat musyarokah dalam kelas.
Zaman melukis dan bernasyid.
Juga, zaman ber-bubuu. Setiap kali liqa', ada yang menangis dan qadhaya banyak2 sampai tak termula bahannya. haha. DI sini, kakak murabbiah kami memberitahu setiap logam kami. 
Zaman:
" kalau ana sorang je yang takde dalam liqa' entunna, entunna jangan lupa ana tau..." --> zaman rasa tertapis.



I learnt how to be Ikhlas. 
Serious teruji nya dengan nama rumah sendiri T__T Fatrah duduk di Ikhlas adalah satu fatrah yang paling x boleh dilupakan.  Fatrah rasa jauh dengan ahli kampung irbid. sebab bermastautin ke Amman dan Mafraq. dengan perasaan yang Maha berbolak-balik. Perasaan adapting. sampai bila tah nak adapt nya. hu. Fatrah nak duduk ramai sebab dekat sakan duduk dua org je sebilik. ni gabung sekali dengan RI syurhabil jadi 14-->13-->12. Fatrah percaya diri untuk menjadi seperti mus3ab bin umayr. Fatrah utk mula bergaul dengan alien2 yang tak pernah jumpa dan sangka akan serumah sekali. hehehe. kakak2 medic & dentist. juga adik yg dah jadi puan. Fatrah bila orang nak sambut birthday, wkatu kita tidur, org kejut, bangun2 semua org ckp happy birthday and I begin to sleep again sebab malu, aww :) Also here, is my another step of being me, perfectionist. Fatrah kakak Usrah x berubah kepada kakak usrah ajak jumpa di  mat3am atas JIB, makan mansaf, sambil bagitahu i'm no longer in her usrah mutarabbi T__T menangis tak berlagu sambil makan mansaf. ya. zaman menangis bila tukar usrah. zaman curious yang amat bila sampai fasa tukar usrah. punyala dok tanya2 orang, awak usrah dengan siapa. "sirr". enti usrah dengan die ea? "adala~" lol =.='' haha sampai kakak2 kena ckp: tak perlu tanya benda yang tak bermanfaat bagimu. ups. sentap sangat time tu. Zaman ahli usrah bertukar-tukar. Tapi alhamdulillah semangat tak pernah luntur. Di sini jugalah fatrah duit kering sangat. sampai berjual-jual kek batik sedap sgt~ hahaha perasan.. tapi x tipu, mungkin sebab ada force, tu yg jd gitu, yaa~ how force can turn us into the best Good. Fatrah pinjam duit murabbi. sampai beratus JD untuk beli tiket balik. konon dulu plan utk simpan belasan ribu RM setahun. Ini juga zaman usrah buat pukul 3 pagi, sebelum subuh, kena angkat kaki sebelah kalau ngantuk. tipu tak ngantuk. Zaman jaulah T__T ok banjir sat. jaulah UK-eire. tapi bergabung dengan team jaulah lain untuk kumpul duit supaya ahli team yg kurang duitnya akan tertampung sehingga kami dapat jalan bersama. Pengalaman kumpul duit utk dapat beribu. Ambil banyak tender. antaranya tender AKA. beratus kuih kena siapkan.sampai terbaring2 atas lantai tanpa hirom di tengah kesejukan winter yg menggigit tulang2 kami yg muda ini. Buat kuih ketayap, ada satu kuali leper je yang sesuai waktu tu. nak siapkan 300++ =..= buat shift hirosah. jual nasi itu, nasi ini. kuih itu, kuih ini. semua! waktu ni sangat belajar! beli barang berat2 kat balad. hantar makanan berat2 dari area arabella, bertebaran kami ke seluruh pelusuk tempat tinggal pelajar melayu. start to know each inch of kawasan2 sini. Belajar tentang amal jamaei.

"nisa', kenapa x ajak ana utk join sekali jual-jual2 ni?"
"sebab, tanak susahkan nti.. nti bukannya kena pergi jaulah pun.."
"bukan masalah ana join jaulah ke tak, ini masalah amal jamaei.."

ana dengar dari balik dinding, menangis. betapa dengar theory yang berkepuk2 itu kadang tidak menusuk jauh ke hati. 

oh. ini juga zaman orang kata ana susah nak ditembus akhawat. keras sgt ke aku? haha. selamba ana membalas, ada ke akhawat bermuayasyah dengan ana? jahat ngat.

juga zaman:
" ana taknak balik Irbid sebab ana takut ana lagi malas nak jumpa adik2 sebab keep in mind dekat je"

zaman start jadi kakak di Irbid.
zaman bila nak bawak liqa' adik, punyala perasaan x yakin menyelubungi diri sampai kena cakap dengan diri, 

"ok x pe, kau try bawak 10X je liqa', lepas tu x payah bawak da"
"aku kena ajak orang join liqa aku ni" --> bawakla azzah ahmadon join liqa kat RI adre yg jauh amat tu.


cukuplah dua zaman itu sahaja aku cerita.

Betapa setiap zaman itu berbeza.
Dulu zaman aku duk tanya kakak murabbi kenapa tak boleh itu ini.
Sekarang zaman aku pula untuk jawab dan ditanya.

Dulu zaman tahu je prioriti tapi buat tak faham,
Sekarang zaman..?


Dulu zaman harap kena suap everything,
zaman duk tunggu bila nak daurah dan mabit,
ber-dub-dab dub-dab perasaan pergi program,  lari2 takut lambat.
Sekarang..?


Dulu, 
zaman tak faham apepun waktu meetg LN, siap boleh buat kerja lain lagi.
sekarang zaman....?


Dulu zaman jahiliyyah bersarang-sarang dalam diri (nak ckp banyaknya sarang),
sekarang...?


aku tinggalkan jawapan sekrang kita berada dalam keadaan apa kepada semua pembaca, kerana aku ingin membawa kita bersam-sama fikir peralihan kita.

People does change!
There is no people who is constant!
even yang mati hatinya pun tetap berubah.
yg constant,
hanyalah mereka yg telah kembali jasadnya pada ALLAH.


we can choose,
either to be a better or a worse person :)
tapi apapun cita-cita dan mimpi kita utk ke arah yg lebih baik,
kita takkan mampu lakukannya seorang :)
thats why we have family,
we have ahli bayt,
we do have friends and clique who are always to have hot gossips with us,
also we have parents and teachers,
brothers and sisters,
yet we have ahli usrah and akhawats ^^
and yg paling penting,
WE HAVE ALLAH,
dalam setiap jatuh dan bangun kita,
maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?
T__T


Thus,
nak hadiahkan sebuah doa,
dipetik dari bacaan pagi bersama ahli bayt kahfi dari kitab Riyadhus Solihin:
" Allahumma Ai3nna A3la zikrika, wa syukrika, wa husni I3baadatik"

#betapa dalam nak mengingati Allah pun, kita kena mohon bantuan dari ALLAH, apatah lagi dalam nak mensyukuri ALLAH, juga dalam nak menjadi sebaik2 hamba :)




Ya Allah,
semoga di syurgaMU nanti, termasuk dalam golongan-golongan itu
aku, ibu bapaku, seluruh keluargaku, guru-guruku, rakan-rakanku, seluruh ahli usrahmate-ku,  semua murabbiahku dan juga seluruh ummat Muslimeen.



Sekian,
Salam dari RI Kahfi,
Selasa,
17/11/2015
8.45am,
Hanifah Jailani
Former beinal ams walyaum.

3 comments:

Dr. Puteri said...

suke sangat post ni, tq sbb jadi kakak yg sangat memahami baik cool creative penyayang semua lah, lov u hunny, andai ana tercicir atau tersasar, ingatkan ana semula :')

Anonymous said...

Aku takkan tunggu kau balik msia, ipah :)

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)