Monday, 21 November 2011

misi 11A+: baru setengah jalan

bismillahirrahmanirrahim

salam perutusan daripada saya, seorang hamba ALLAH yang sedang berjuang di medan jihad ilmu ^_^

berkenaan dengan misi SPM saya iaitu misi untuk mendapatkan 11A+. kalau ada rezekinya, inshaALLAH tak ke mana. usaha masih perlu diteruskan. doa daripada semua masih saya butuhkan. in fact, bukan hanya untuk saya sahaja, tapi untuk samua yang sedang gigih berjihad di medan ini.

alhamdulillah, dah 5 subjek. dulu, x boleh nak bayang macam manala agaknya spm ni. alhamdulillah saya rasa sama je macam periksa-periksa lain. yang bezanya ade banyak pengawas peperiksaan. heehe~ dan yg terujanya, ketua pengawas peperiksaan kali ni jiran saya sendiri. hihi :)

buat mereka yang belum pernah merasa spm, x perlu risau kot. yg penting belajarlah baik-baik, lepas tu inshaALLAH x de masalah punye.




kenapa 11A+?
1. sebab saya ambil 11 subjek.

2. sebab bila saya target high, bermakna saya perlu kerja kuat. kalau saya x dpt A+, paling-paling A. cuba bayang kan kalau saya sekadar puas dengan A-. tapi, apa-apa pun itu hanya sekadar target saya. semua ni tetap di bawah kekuasaan ALLAH.

3. saya nak buktikan yg pelajar Islam tidak mundur~

4. saya nak buktikan kepada mereka yg ambil aliran sains sosial, tidak mustahil utk dapatkan straight A+ .

5. hadiah untuk keluarga, agama, sekolah dan semua ^^




perancangan lepas spm?


1.mmg! memang perjalanan menuju akhir spm berbaki setengah lagi. namun, perlu untuk kita ingat bahawa perjalanan hidup masih lagi panjang. eh. entah masih panjang atau hanya berbaki beberapa langkah sahaja lagi. sebab tula kita perlukan kepada perancangan hidup yang rapi meskipun ALLAH dah atur semuanya utk kita. janganlah jadi hamba ALLAH yang malas!

2. saya nak turun padang untuk bantu krsm sekolah. memandangkan muallimah lina tgh tunggu hari je utk bersalin, muallimah noraini pula bakal mendirikan rumahtangga. hanya berbaki muallim zaim, muallim fadhil+ muallim hilmi yg bakal naik menjadi penolong kanan HEM.

3. turun kepada masyarakat yg dah lama menunggu.

4. kerja! kerja apa? rrrRRRahsia!! haha ^^

5. oh. lesen kereta!

6. musabaqah hafazan. woah!

7. LKD

8. inshaALLAH akan sedaya upaya membantu pembikinan fitrah 7



AKHIR KALAM.........
buat mereka yang berkesempatan untuk baca post ini, iringlah saya dalam doa anda... ukhuwwah tidak terletak pada pertemuan, tetapi pada doa sahabat terhadap saudaranya^^ doakan senjata orang mu'min~

orang ISLAM yang cemerlang akan menjadikan harinya lebih baik daripada semalam.

carilah ilmu sampai bila-bila. kerana dengan ilmu, ibadah yang kita lakukan selama ini akan menjadi lebih lengkap dan sempurna. dengan ilmu juga, iman terasa manisnya. untuk menggapai dunia, kita perlukan ilmu. begitu juga dengan akhirat. so, tidak ada alasan x nak cari ilmu sebab dah memang dri azali lagi IQ rendah. no-no-no. jangan lupa ilmu itu pelbagai~ bittaufiq wannajah ye^^

oh ye, jangan mencampurkan yg haq dengan yg batil ye. terutama waktu cuti-cuti ni... buat la sesuatu yg bermanfaat, masa tu kehidupan. kalau kita buang macam tu je. beerti kita mensiakan kehidupan kita~ think twice! oh in fact, fikirlah beberapa banyak kalipun. tapi utk buat kebaikan, jangan fikir banyak kali sebab ALLAH dah janjikan balasan yang indah buat kita^^

maas salamah~





hanifahjailani


Sunday, 23 October 2011

aishiteru ^_^


andai sahaja mampu ku majazkan diri ini,

bak bunga matahari tumbuh mekar,

yang patuh dan taat mengikut amarMu,

tanpa dicacatkan oleh sedikitpun perasaan mengingkariMU.



andai sahaja mampu ku potretkan diri ini,

seperti surah yg terpapar di atas,

yg memahat bunga-bunga indah,

berdiri megah,

memberi inspirasi yang kuning benderang,

pasti akan aku lakarkan diriku,

berada di tengah-tengah kuning yg menjanjikan harapan itu.



ya ALLAH,

walau sebanyak mana jua kau ciptakan bunga matahari itu,

tetap sahaja bunga itu kuning warnanya,

jikalau kuning itu masih dalam iradatMu.


ya ALLAH,

walau terdapat berjuta insan di ardMu ini,

bukanlah kesemua mereka memaksikan iman mereka kepadaMU,

tuhan yg satu,

tuhan yg Esa,

tuhan yg menentukan layaknya mereka,

ke syurga taupun ke neraka.





oleh itu ya ALLAH,

aku mohon dengan sangat,

agar Engkau tuntunlah diri ini,

kedua ibu bapaku,

semua guru-guruku,

kaum kerabatku,

sahabat-sahabatku,

jiran tetanggaku

dan semua muslim,

di atas jalan yg diRedhaiMu,

jangan kau tinggalkan kami,

di atas jalan yg diMurkai olehMu T_T



ya ALLAH,

aku mohon dengan sangat,

agar Kau naungilah mereka-mereka yg telah dinyatakan tadi,

kerna mereka adalah insan,

yg menggabung cinta di atas namaMU.


ya ALLAH,

bersaksilah,

sesungguhnya,

aku cinta padaMU!

aishiteru!


Tuesday, 18 October 2011

sedikit khabaran

[impian saya jauh lebih tinggi dan bermakna daripada mana-mana bangunan pencakar langit yg terdapat di dunia ini :P]




assalamu'alaikum wbt.

ya, seperti biasa, saya mulakan kalam saya dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim. semoga ALLAH memberkati ruang ini hendaknya.


bagi pelajar tingkatan seperti saya, pastinya mereka sekarang ini sedang membuat persediaan yg serapi mungkin bagi menghadapi peperiksaan SPM yg bakal tiba sangat tidak lama lagi. jadi, kepada mereka yg merasakan kurang berpuas hati dengan result ketika percubaan tempoh hari, maka ayuhlah kita tebus kembali! bak kata muallimah haziah, pastikan cuti kita tahun depan yg 9 bulan itu menjadi satu tempoh cuti yg sgt berbaloi. faham? mcm ni~ kan kita akan cuti dalam 1 tempoh yang sangaaaaat lama, jadi apa kata kita ketepikan rasa manja kita yg penat belajar untuk tempoh yg sekejap je. x lama lagi kan kita nak spm? lepas spm terus cuti.

well, alhamdulillah, pada saat ini saya menerima keputusan trial dengan redha inshaALLAH, walaupun pada mulanya sangat sedih. Ha! Ha! --> [mlmh asyiqin tahir ajar cara tulis haha dalam essay bi :P] saya berhasil mendapatkan 2A+, 3A, 3A-, 3C+ dalam percubaa hari tu. buat mereka yg sungguh kuat studynya pasti memandang result saya sebelah mata :P hehe [ suka-suka je buruk sangka kan?]


baru-baru ini, ada singgah sebentar di hira' jeram, sekolah tercinta :) di samping untuk menziarahi seorang mujahidah muda yg baru dilahirkan pada akhir bulan tempoh hari, iaitu khadijah istisyhad, saya turut memasang niat yg sgt tinggi untuk menziarahi kawan-kawan dan juga muallimah di sana. kurang beruntung, saya datang agak petang[lepas zohor], jadi mungkin mereka kelelahan, almaklumla lepas sekolah kan... jadi muka mereka agak x gembira :P [haha]. sorila, taktahu bila lagi boleh lawat antunna. lepas ni taktahulah boleh jumpa antunna lagi ke tak. apa-apa pun rasa frust yg terbit di hati terubat dengan layanan istimewa yg saya kira ikhlas daripada muallimah asiah. terima kasih muallimah! semoga ALLAH mengurniakan muallimah kesihatan dan kekuatan untuk menempuhi jalan dakwah yg penuh liku ini! oh, ada juga beberapa adik junior yg semangat tatkala nampak kelibat saya yg tak disangka-sangka akan muncul di hira'. somehow, telatah spontan mereka itu buat saya rasa dihargai :P hehe. moga kalian berjaya ya dalam pmr dan juga hidup~


sewaktu dalam perjalanan ke hira', saya dihidangkan satu movie dari indonesia, tajuknya: Alangkah lucunya negeri ini. mulanya, saya bertanggapan bosan. namun, tanggapan saya jelas-jelas salah. siapa sangka movie itu sangat memberi kesan kepada saya~ nak tengok? apa kata luangkan sedikit masa anda, iaitu x sampai 2 jam pun utk duduk sebentar dan tgk cerita itu. boleh cari di youtube. search je nama yg saya tulis kat atas tadi.


oh ye! baru-baru ni, saya ada singgah sebentar di blog adik saya. lalu saya terbaca satu komen di ruangan chatbox miliknya. orang yang menggelarkan dirinya sebagai guest telah menulis komen dan salah satu daripada komennya yg akan saya ingat sampai bila-bila: bila nak berubah? saya taktahu kenapa saya sedih baca persoalan tersebut. sangat sedih. mungkin kerana saya rasa x patut kot soalan tu. saya pun taktahulah. hm.


kepada semua, setiap detik yang kita lalui memaksa kita untuk menentukan langkahan kita yg seterusnya. dan setiap langkahan itu adalah milik kita. bukan milik orang lain. justeru, kita mempunyai hak di atas setiap langkahan yg bakal kita lakukan tesebut. oleh itu, istikharahlah minta petunjuk, mohon kepada ALLAH agar tunjukkan jalan serta landasan yg benar, jalan yg diedhai olehNya. bukan jalan yg dimurkaiNya.

akhir sekali, berminat pula untuk kongsikan disini sedikit tazkirah yg disampaikan oleh seorang akh semalam. walaupun style beliau agak sempoi dan kurang serius, namun mesej yg disampaikan sangat serius. berkenaan dengan sesuatu yg hilang dalam kalangan kami, yang semakin lama semakin banyak jumlah kehilangan yg berlaku. meskipun terdapat bberapa orang yg menyedari fenomena itu, namun kata beliau mereka-mereka yg sedar tidak buat apa-apa dek tingginya kuantiti para 'pencuri' . ayuh sama-sama fikirkan, adakah pencuri yg diceritakan di sini benar-benar pencuri? ataupun dikiaskan kepad amereka ygs emakin giat dalam aktiviti mencuri hati? atau apakah? tazkirah ini turut dipanjangkan pada hari ini oleh akh yg lain pula yg kata beliau, beliau ucapkan tahniah kepada beberapa adik-adik yg berani bertanya apakah yg hilang sebenarnya. kata beliau, mereka yg bertanya adalah mereka yg bersungguh-sungguh di atas jalan tarbiyyah :) thumbs up!



kakak-kakak senior, 'abang-abang' seangkatan kita telah mula meninggalkan legasi mereka, kita bila lagi? adakah kita hanya memikirkan tentang diri kita yg bakap ambil spm sahaja?



sebagai intiha kepada post kali ini, semoga antum semua ditabahkan hatinya bagi menjalani jalan-jalan 'ini', good luck!


minta maaf sekiranya ada yg terguris.

salam sayang dari bangi :)

Monday, 19 September 2011

di ambang spm

nota: jika coklat dikatakan dapat memberikan tenaga kepada fizikal,
maka 'tahajjud' pula dapat memberikan tenaga kepada jiwa,
yang menghidupkan both fizikal dan mental :)




bismillahirrahmanirrahim.

di ambang-ambang spm ni, macam-macam muncul kat otak ni. sekejap terfikir nak bisnes lah. sekejap terfikir nak dptkan 11A+lah. sekejap terfikir nak sambung mana eh tahun depan. sekejap terfikir apa nak buat lepas spm nanti. biarlah ape pun yg kita fikir, sepatutnya kita perlu fokus terlebih dahulu terhadap apa yg paling hampir utk kita hadapi. kalau dok berangan je, study pun kurg baik. ini cerita org yg malas usaha ye. malas usaha, result x seberapa. sia-sia je dok fikir ape nak buat. ha ha. ape-apa pun baik fokus dulu lah spm dan tanggungjawab harian.

siapa yg bimbing usrah, jgn terus off dripada anak usrah. nanti ank usrahnya pun off sekali. ha! siapa yg x biasa tolong kerja-kerja dirumah. jom! siapa yg dah biasa, upgradekan lagi~ setelah beberapa ketika saya kaji, saya mendapati yang housework mcm basuh pinggan+basuh baju and etc jugak dpt menghilangkan stres kita. mcm mana tu? dgn syarat kena dgn sukarela. tapi hari tu mcm x berapa nak sukarela. tapi tgk sinki mcm penuh. jadi basuhla. lama-lama dapat rasa ketenangan kat jiwa. mungkin la.. sambil-sambil kita bersihkan kotoran-kotoran dekat pinggan tu, pada masa yag ama kotoran-kotoran kat hati pun turut bersih. moga-moga begitulah ye~

saya baru trial 4 subjek. another 7 subjects to go. kami trial satu hari satu subjek. utk mendapatkan result yg lebih baik dripada gerak gempur, saya harus tukar lifestyle saya.

oh ye. ini ada satu berita. salah sorg kawan yg sama batch dgn saya di al-amin bangi, batch 8, iaitu nur amalina binti abdul hamid alhamulillah selamat melahirkan anak kembar awal syawal hari tu.. comel sangat2!! dua-dua laki. nama x ingat :P tapi ade iras-iras nama pemain bola. so, she is the one who got married first and she is also the one who gave birth first. bukan setakat first, tapi anakkembar terus. rezeki-rezeki. hanifah doakan semoga amalina, suami dan anak-anak kembar yg comel terus berada di bawah rahmat ALLAH dan berjaya membina baitul muslim yg cemerlang.


tgh-tgh raya, tgh-tgh periksa trial, tgh-tgh gembira kira duit raya... sedar atau pun tak.. sebenarnya ramai lagi yg sedih. itu kalau kita cuba utk peka dan prihatin terhadap org di sekeliling kita.. maka kita akan perasan. bukan satu. mungkin berjuta banyaknya.

pembantu rumah saya, kaksu, cucunya, anisah, jantungnya berlubang sejak dilahirkan. kini dia berumur 3 tahun. kata kaksu, kini lubangnya menjadi dua. dan hampir setiap hari dan jam kak su selalu mengulang kata-kata yg sama iaitu: alhamdulillah mungkin berkat solat witir dan bersihkan musolla sekolah setiap hari... ---> dia ckp mcm ni sebab di kala org lain di indonesia san ayg turut membutuhkan bantuan dan terpaksa menunggu giliran utk menjalani operasi, dikala ramai org yg ditolak permohonannya, alhamdulillah cucu beliau berjaya mendapat bantuan+sedang dioperasi skrg di indonesia.

saya mendoakan yang terbaik buat mereka sekeluarga :)

oh oklah. sampai sini je dulu. saya harus sambung study PSI. lagi berapa jam lagi akan masuk semula ke dewan periksa dan berjuang hingga ke akhirnya. lagi 8 jam :)

doakan utk semua calon SPM ye ^_^

Friday, 9 September 2011

trial spm dah dekat~


bismillahirrahmairrahim.

banyak sekolah dah mula trial spm. dan kami baru nak mulakan trial kami pada selasa depan. hm. melihatkan kepada keputusan gerak gempur yg sgtlah haih~ saya
harus kuatkan lagi usaha..

kalau saya nak cita-cita saya tercapai, maka saya harus usaha sebaik mungkin! walau ape2pun, ALLAHlah yg menentukan segalanya. paling penting kita sebagai hamba, harus berusha sih!


aha. ini ada 1 gambar nak kongsi sikit, tapi mungkin x de kaitanlah dengan post kali ni.







ye! dream for jannah~

btw, semoga saya berjaya mendapat yg terbaik untuk Islam.

SPM 11A+, saya dalam perjalanan untuk membawa anda pulang :)






nota: jordan[islamic banking] / UK [pendidikan] ?

Thursday, 1 September 2011

4 syawal 1432H


selamat kembali kepada fitrah ye semua~~~

apabila kita diberi peluang utk kembali kepada fitrah kita iaitu bersih dan suci daripada dosa, kita harus tanam tekad dalam diri kita utk tidak mengulangi dosa yg sama sebagai tanda syukur kita kepada ALLAH, Yang Maha Pemurah lagi Maha Penerima Taubat~


satu lagi cara utk tunjuk rasa syukur adalah dengan meneruskan amal-amal yg kita lakukan ketika ramadhan yg lalu.. oh ye. mcm mana nak tahu sama ade kita ni beriman kepada ALLAH atau kepada ramadhan? amal-amal itulah yg akan membuktikan. kalau kita betul-betul beriman kepada ALLAH, inshaALLAH x de masalah utk kita teruskan amal-amal tersebut di bulan-bulan lainnya :)

bittaufiq wannajah semua!

Friday, 26 August 2011

26 Ramadhan 1432H

memasang impian




bismillahirrahmanirrahim.

dengan segala kekuatan yg dikumpul, akhirnya tiba juga di sini. setelah berbagai-bagai liku yg harus di hadapi dengan hati yg kurang tabah ini, akhirnya.


hari ni hari terakhir sekolah utk bulan ramadhan. alhamdulillah, setakat ini masih berpuasa penuh. susah nak dpt puasa penuh. jadi, rasa sangat seronok. baiklah, selepas hampir sebulan duduk utk jawa pra-trial spm, alhamdulillah habis jugak. jadi, adelah jugak beberapa paper yg dah dpt. somehow, saya x happy. jangan jadi x bersyukur + x redho ok?? bukan saya tanak redho dan bersyukur, tapi saya taknak jadi org yg berputus asa dan berhenti di tgh jalan. saya berkobar-kobar utk mengejar cita 11A+. doa bersama utk kejayaan saya dan semua candidates SPM ok? pemuda masa kini adalah penentu kerajaan akan dtg :)

ok, rasanya post kali ini lebih kepada luahan hati kot. mungkin akan agak teremosional sikit, jadi siapa yg x suka org yg emosional mcm saya... hhehehe... siallah batalkan niat anda untuk teruskan bacaan post kali ni.



saya sebenarnya target utk pra-trial kali ni dpt 5A+, tapi mcm dah hancur harapan melihatkan kepada beberapa paper yg saya target utk dpt A+ tapi hanya dpt A- di sebabkan careless yg saya selalu lakukan.. tulah hanifah!!!!!!!!! confident sangat!! berlagak!! benci diri saya!! sedih........................................................................................................... -_-''.. saya serius. saya x main-main ye.. setakat ni alhamdulillah dpt 3 paper, dan ketiga-tiganya A : 1A, 2 A-

hari ni penutup ihya' raamdhan kat sekolah. background sgtlah simple. in fact, x lawa langsung :P tapi yg penting, tahun ni seronok lagi :) hari n saya dpt banyak hadiah. di tgh2 kesibukan pra-trial spm, saya masuk pertandingan mini ithbat, teka buah tamar dengan kuiz.

keputusan:

mini ithbat: naib johan
teka buah tamar: johan
kuiz: k-a-l-a-h ---> saya rasa jah terlupa nak hantarkan kot borg quiz tu.. hehe


utk semua kaegori yg johan, dpt hadiah one drop perfume+ hadiah2 lain. hehe. saya x pakai perfume. takpe, nnti saya pakai setiap kali nak solat. pakai kat tshirt dalam baju should be ok.. sbb kaau pakai kat baju luar takut org2 yg lalu tepi saya bau dan mendatangkannnnnnn? em.


oh lagi satu saya dapat hadiah sbb jdi ajk utk ihya' ramadhan, dpt pulut kuning dri batch skrg, dpt coklat sebab semua pelajar dpt coklat sempena penutup ihya' ramadhan.

btw, walaupun dpat mcm2, x mampu utk ketatkan muka yg kendur.. ha ha ha ha. sampailah dah nak balik.. saya salam2 kawan2 daaaaan saya tiba2 ternampak seorg hamba ALLAH yg kalau saya nampak die mmg tenang sbb ALAH ciptakan die dgn riak muka yg tenang dan bercahaya. saya terus jerit! sebab saya rasa seolah-olah ALLAH sengaja hantarkan dia utk saya supaya saya tidak terus sediiiiiiih.

dan, b4 balik, ade kumpul batch 11, banat. buat aktiviti sikit. ahaha. semangat kami main sampai kelas form banat dah bengang2.. hu~ selalunya form yg bengang sbb form 4 bising, tapi kali ni terbalik. sory ye semua~

ok. ini point agak pnting. salah 1 aktiviti batch: volunteer keluar kat depan dan ceritakan kebaikan org dalam batch tu jugak without revealing her name. org yg disebut kebaikannya akan dpat pulut kuning special dri org yg cerita kat depan tu, tapi org lain tatau. orite. di kala semua dapat, saya sorg je rasanya x dpt. saya tak kisah tu. tapi yg saya kisah, saya mcm terfikir, org lain senang je utk sebut kebaikan kawan2 die yg lain.. tapi kebaikan saya? ha! sebabnya saya tahu saya kurg buat baik dengan org kot.. asik layan diri je kan. say amcm reflect diri saya: selama ni say amcm mengabaikantggjwab saya sebagai kawwan utk adik2 tu. saya bukan nak kebaikan saya disebut. tapi saya sedih sbb saya kurg berbudi dan berakhlak dengan akhlak yg baik terhadap manusia especially family, guru-guru dan kawan2 saya seperti yg dianjurkan oleh nabi dalam hadeeth:---> 'DAN BERAKHLAKLAH DENGAN MANUSIA DENGAN AKHLAK YG BAIK'. agaknya sebab tu la kot, result exam x memuaskan, mungkin kurg keberkatan dalam hidup.. oh sedih!

saya rasa ni la kot antara penyebab muka saya longgar x bermaya utk senyum dengan cantik :P


hari ni usrah. seronok2. kami bincang pasal dream. bak kata umar al-khottob: tamannau! maksudnye: make a wish. mcm2 wish anak usrah saya. cuma saya je yg x nyatakan wish saya apa.

hari ni taraweekh lagi dekat sekolah. rasa lapang je. bukan sebab org x de.. org ramai kot dripada biasa. bukan ramai sgt. tapi lebih dripada hari2 biasa. seronok. sebab hari2 terakhir, masjid masih dipenuhi :)

tapi sekarang saya dah rasa sngt sunyi je. sekolah belakang rumah dah x de org. kejap lagi org2 desa al-amin pulak balik kampung. tinggallah kami :) macam biasa.

oh ye! saya dah dpt duit raya ^_^ jangan jeles ye. rezeki utk saya~ saya dtg sekolah je... tiba2 ade org dtg dan serahkan sampul duit raya. saya tergamam. dia kata mak die yg kasi. agak banyak. saya rasa segan nak ambil.

oh! macam mana prestasi ramadhan? saya masih kura-kura. tapi dah naik sikit berbanding awal hari tu. kita tgk akhir nnti. harapnya dosa2 saya diampunkan kerana saya taknak tergolong dalam golongan yg celaka, yg tidak diampunkan dosanya walaupun ramadhan telah berlalu.



buatlah sesuatu!

buatlah sesuatu!!!!


tolonglah buat sesuatu.. jangan biarkan diri kita jadi batu buat selama-lamanya!!!


Friday, 12 August 2011

12 Ramadhan 1412 H

bismillahirrahmanirrahim...

dari 9 Ramadhan sehinggalah kepada 11 ramadhan, tiada post. bukan tiada isu yang ingin dikongsikan bersama, tetapi terdapat sedikit kekangan masa. ceh ceh ceh.. ayat skema2 sikit, bahasa ibunda kan? hubbul watoni minall iman~ "cintakan tanah air adalah sebahagian daripada iman"


sepanjang range hari yang tidak saya selitkan post di blog ini, banyak sangat perkara yang berlaku.. jomlah baca :)


PERIKSA GERAK GEMPUR

mula-mula sekolah announce gerak gempur spm mula 15 Ogos 2011.. dan dan, dah 5 paper dah saya ambil iaitu BM esei, BI esei, Ekonomi Kertas 1+2 dgn BAT1 walaupun belum lagi tarikh 15 ogos.. apa-apa pun segala puji bagi ALLAH sebab mengurniakan saya kesedaran untuk belajar.. haiya.. malu betull... siapa yg nak ambil spm ni? saya ke tuhan? -_-'' hehe.. minggu ni ekonomi je. lepas ni straight terus sampai hari second terakhir sekolah waktu ramadhan.. straight tu.. tolak sabtu , ahad dgn nuzul qur'an..

isnin ni paper BM1+BAT2. huuuuu.. ok lagi ni... tgk hari selasa punye.. rasa nak menjerit je.. nota: hanya org yg malas belajar je yg akan ckp mcm ni.. siapa? sayalah -_-''... selasa kami akan ambil paper sejarah esei+addmath paper 2.. gempak x? bak kata jah.. bukan setakat beruban, botak terus kepala~ hehehe.. jadi saya mmg kena manfaatkan sabtu ahad ni betul2, otherwise i'm to plan myself towards fail.

nak kongsi berita gembira sikit... tapi saya harap sangat yg saya tak riya'.. bismillah.kertas ekonomi objektif.. saya dah tahu markah... kalau x silap.. saya dapat full.. hamdalah~ saya senyum je.. yg kertas dua pulak... saya sempat buat ulangkaji guna kertas spm tahun 2005.. itupun sempat bahagian A je.. bahagian B x tgk.... alih-alih, mlmh guna soalan tahun 2005.. ya ALLAH terima kasih ya ALLAH... saya x hafal jawapan.. saya fahamkan.. dan sekali lagi syukur kepada ALLAH sebab selama ni saya x pernah confident utk dpt ekonomi A+.. bagi saya.. A- pun ok je.. huhu... tapi dekat2 nak periksa ni, ALLAH kurniakan kefahaman.. rupanya ekonomi x susah mana.. cuma kena faham je~

utk gerak gempur ni, kami susun ikut no giliran.. woah!! saya duduk depan sekali.. -_-'' betul-betul depan papan.. selama ni saya suka duduk di belakang sebabnya saya suka tgk suasana tenang+suasana org jawab periksa.. selain tu, saya boleh buat mcm2..kalau duduk belakang.. tapi saya tak menirulaaaaaaa



NAHAS JALAN RAYA

kelmarin iaitu bersamaan dengan 10 ogos/ 10 Ramadhan, sahabat sekelas saya ketika di tingkatan 4 al-amin bangi telah terlibat dengan satu nahas jalan raya. Pada ketika itu, dia sedang memandu kereta kancil yg mana selain dia, turut memuatkan 3 org yg lain di dalam kereta tersebut. memang, malang tidak berbau, sahabat saya ini, rahangnya patah manakala org yg duduk dibelakangnya masuk ICU.. dahsyat x? sementara lagi dua org penumpang tidak mengalami apa-apa kecederaan serius.

cuba teka dia accident dengan apa sampai jadi mcm tu? dia accident dgn bas sekolah!! dahsyat tak? bas sekolah jumpa dengan kereta kancilll.. bila org tanya mcm mana boleh accident, diorg jawab diorg tak ingat... ini semua kuasa tuhan.. menunjukkan betapa ALLAH boleh menghancurkan kita dalam sekelip mata je.. wahai org-orang yang beriman, silalah ambil ibrah.. ALLAH bukan setakat boleh buat org accident je.. tapi semua ALLAH boleh buat..



HIKMAH RM1.50

tadi, before balik rumah after tarawih dekat surau sekolah al-amin, saya ingat nak beli air tin dekat mesin vanding[kot?], teng0k2... mesin tu x hidup.. mungkin kena panah petir waktu ribut[hiperbola] petang tadi kot... sedih sebenarnya.. lepas tu gi intai2 kedai mini mart kat bawah nun.. dah tutup -_-''.. tak de rezeki hari ni~ tiba-tiba nampak ariffah dengan fatimah.. mereka sedang menunggu untuk diambil pulang. tak lama lepas tu, fatimah balik. tinggallah say adengan ariffah. memandangkan ariffah ni perempuan dan rumah saya sebelah sekolah je.. x pelah, saya temankan.. saya tanya dia dah call ke? die jawab belum... saya katala: awak ni lawakla.. macam mana org nak ambil awak.. mana tahu terlupa ke... rupa-rupanya dia takde duit nak call.. saya fikir kejap. duit syiling saya semuanya 50 sen.. ade 3 keping.. kalau buat call rugi.. sebab die telan habis walaupun kita baru guna x sampai 50 sen.. takpelah.. kasi je lah.. lepas die balik.. say apun balik rumah.. tgk2 semua dah gelap, pintu dah kunci.. alamak.. tulah dok teman org sendiri terkunci.. tekan loceng, bagi salam.. no reaction.. sedih.. nampak gaya kalau x de org bukak jugak, kenala iktikaf dekat surau sekolah... tiba2 teringat duit syiling yg masih berbaki RM1 dekat poket seluar.. rasa kelakar.. rumah dekat je tapi still kena guna public phone utk masuk rumah.. haha.. saya call adik saya yg azzam. ALLAH! dekat serdang pergi iktikaf.. call anas.. ha.. alhamdulillah x syahid lagi budak ni. akhirnya dapatla jugak saya masuk rumah...

inilah hikmahnya mesin air tu rosak jap.. sebab kalau saya berjaya beli, nescaya saya dah takde duit lain dah waktu tu...



PROGRAM PENGURUSAN DIRI ANJURAN QN


QN? apa tu? QN tu adalah singkatan bagi group usrah form 1 di sekolah kami.. nama penuhnya: Kafilatunnajah iaitu Kafilah penyelamat yang mana group kami bertemakan saling menyelamatkan antara satu sama lain. macam tula..utk bulan ramadhan ni, setiap minggun kami akan adakan program untuk adik-adik form 1. minggu first hari tu, kami buat klinik tajwid.. supaya mereka dan kami sendiri dapat membaguskan lagi bacaan al-Qur'an kami.. minggu ni kami buat Pengurusan Diri yang mana kami buat explorace yang mengandungi checkpoint yang berunsurkan elemen2 pengurusan diri seperti basuh baju, basuh pinggan, lipat baju, gosok baju, kemas bilik. haaa.. agak-agak best tak?

saya jaga checkpoint basuh baju.. cubala ajar cara-cara basuh baju manual.. aplikasi ilmu waktu duduk berkampung kat hira' selama 2 tahun dulu... mula2 tu duk ajar kumpulan pertama.. saya semangat. macam2 info saya kasi.. lepas tu makin lama makin sikit sbb penat dah.. haha..

apa-apa pun kami harap agar ALLAh redha dengan program yg kami buat ni.. ameeeeen~



ULANG TAHUN KELAHIRAN

haa.. birthday siapa agak-agak? ok.. birthday saya lah.. menjelang 12 ramadhan 1412H.. hari ni lahkan.. saya meningkat 20 tahun.. woaw. tua dah rupanye saya ni.. aish~ hehehe.. bak kata muneerah: kak hanifah ni tiap-tiap hari birthday die... hehehe.. itu org yg jeles namanya.. sebab saya asik-asik dapat hadiah.. yg bestnye, hari ramai sangat birthday org lain sekali.. kak maryam syakirah, raiyan zain daaaaaan adik usrah saya insyirah... kesian dia... ALLAH takdirkan kebetulan ramai antara ahli usrah kami ni terlupa birthday die.. aiya.. teruk3. tapi saya dan ruwaidah terus pergi pejabat beli buku majalah Gen-Q yg keluaran latest punye,, isu 2.. tajuk die: cinta/cita-cita...kami hadiahkan dekat die.. haa.. dekat sekolah jual murah while at the same time boleh menyumbang.. eh? pelik3.. macam mana dapat murah dripada harga pasaran biasa.. tapi boleh menyumbang utk sekolah pulak? haa.. tu dia! mestilah sebab supplier buku tu kasi lagi murah dripada harga yg sekolah jual dekat kami... dekat^_^

eh.. daripada ulangtahun kelahiran boleh jadi promote majalah Gen Q pulakk


PROMOSI

esok 13 Ramadhan 1412 H ataupun bersamaan dengan hari sabtu 13 ogos... ada ni.. ada ifthar perdana dekat surau sekolah jomlah ramai2 datang.. ada solat hajat utk upsr, pmr dan spm... ada ifthar. ada peluang utk rapatkan silaturrahim baik sesama pelajar, senior, junior mahupun dengan guru-guru dan ibu bapa.. p/s: bukan antara banin dan banat ye :P



oklah tu jelah kot.. saya nak pergi study, tilawah dan macam2 lagi.. tolong ye doakan saya najah[success] fil imtihan ye~ saya mahukan biasiswa. saya mahukan ilmu. saya mahukan yg terbaik utk saya, ALLAH dan Islam~

Monday, 8 August 2011

8 Ramadhan 1432H

banyak tak stokin saya?

bismilhairrahmanirrahim..

assalamu'alaikum warahmatullahiwabarakatuh semua.. ahaha

dah jawab belum nih?



ok.. hari ni saya tersangatlah happy.. bukan sebab guest komen kat shoutbox saya.. tapi sebab ALLAH dah takdirkan.. heheh main2 pulak en..


hari ni macam2 berlaku..

ada yg gembira.. ada jugak yg sedih.. well, yg sedih, kita jadikan dia sebagai positif sebab tanak dia merosakkan mood kita..


hari ni saya tak ngantuk langsung sepanjang belajar kat sekolah.. eh.. ngantuk2 ringan adalah tapi still segar.. mcm mana tuh? ala.. faham je kan.. alhamdulillah, hari ni semua subjek yg saya belajar semuanya rasa senang masuk.. dari akaun, psi, math, english hinggalah subjek addmath.. keh3..

hari ni jugak.. guru kelas kami, muallimah ros salwati.. yg ckp saya ada penyakit M besar tu, tukar kedudukan dalam kelas kami.. sebelum ni, banin2 semuanya duduk di depan, banat di belakang.. dekat2 nak exam ni tukar jadi kedudukan grouping2.. ade 6 group.. walaupun mcm cacat sikit susunan dalam kelas... tapi inshaALLAH kami bahagia je... oops! sedih sikit.. sebab duduk jauh sgt ngan ina, kawan yg duduk sebelah saya. nanti ina dah tak cerita2 lagi dgn saya.. x dpt lagi rasa breakfast yg mak ina selalu masak.. dah x dpt marah2 ina selalu... :P rasa sebak.. dah x dpt kenal malin dgn lebih rapat lagi.. dah x dpt marah fatin sbb dia selalu x dgr kalau saya panggil :D.. hehehe tergelak kalau ingat balik.. muneerah dan farzana.. hehe.. inshaALALH akan sentiasa rindu korg.. ceh macam pindah sekolah pulak.. haih. ape2pun inshaALLAH kalau ukhuwwah kita fillah... x de apa yg dpt memisahkan tautan hati2 kita semua..

"ahlan wasahlan kak hanifah~" kata jah ketika saya berpindah ke group mereka.. hehee.. kadang2 kita kena cuba hidup yg baru sebab itulah yg memberi warna yg pelbagai dalam kehidupan kita.. jangan biar hidup kita terus suram dan bosan dengan warna yg sama.. saya rasa dgn kedudukan sebegitu, komunikasi saya dengan banat2 sekelas semakin banyak.. dan dengan adenye transformasi ini.. saya dapat kurgkan pandangan saya terhadap yg haram baik secara sengaja atau tidak. ehem. astaghfirullah.. kdg2 sampai perlu istighfar banyak sbb nak elak terpandang banin.. yelah sebelum ni banin dekat depan.. dripada niat asal nak tgk mlmh dan papan putih kat depan..alih-alih jadi2 3 in 1.. memang cantik aturan ALLAH.. ALLAH tahu yg terbaik buat saya :)

buat ina: saya tetap berkawan dngn anda dan akan sentiasa berdoa buat anda walaupun dah jauh :) you can count on me sis~


hari ni jugak, group saya rancak membincangkan tentang kursus ****** yg mereka join sabtu dan ahad lepas... dan akhirnya kami membuat kesimpulan utk menerbitkan konsultan sendiri yg berunsurkan islamik suatu hari nanti supaya tiada lagi yg merasa unsur lucah adalah perlu bagi menghilangkan rasa bosan dan menerbitakan suasana gembira ketika berprogram~ konsultan kami adalah utk mendidik, i meant mcm utk spm+pmr.. tapi lebih dripada tu... aliyana subjek sejarah yg mana dia akan mendirikan muziumnya sendiri[impian dia], jah bahagian pwngurusan perakaunan.. saya bahagian syariah+ lughah.. aimi di bahagian bahasa asing dan sains tulen.. dan kami berempat akan monitor ilmu al-qur'an setiap peserta... ^_^ seronok kan?

ya! membuat impian memang mudah..~ tapi tiada apa yg mustahil selagi ALLAH mengizinkannya.. inshaALLAH... suatu hari nanti.. ameen

hari ni jugak, dtg seorang sahabat lalu terus memluk saya.. saya terkejut... saya marah-marah sayang.. hehehe ego sebenarnya.. :) sbenarnya kasih sayang yg disalurkan pada tempat yg betul inshaALLAH ada barakahnya~

saya sempena ramadhan ni teringin sangat nak bagi hadiah utk seluruh adik usrah dan 2 org pembantu saya.. tapi saya agak kesempitan wang... saya x dibiasakan utk mendapat belanja harian, imeant wang saku dri parents.. tapi saya tak sedih langsung^^ mengajar saya berdikari~ ok back to the topic.. saya kumpul duit dengan berniaga mcm2.. ikut musim.. ada stongan, ada buku2, ada tshirt, al-qur'an, stickers, kit ramadhan dan mcm2 lagi.. tadi pergi menjelajah bangi.. destinasi kedua terakhir, one shop. saya teringin sgt nak beli sesuatu utk mereka.. tgk duit.. ALLAH.. tiba2.. woah! ada 2 pasang stokin solat yg stick together.. murah! comel ^_^


usrah ada 12 org termasuk saya.. eh!! cek-cek.. ya ALLAH, saya beli 10 je? alahai.... mcm mana ni.. x kan nak per sekali lagi... saya sampai fikir nak bagitahu ruwaidah, one of my pembantu yg saya terbeli x cukup.. siap practice nak ckp mcm mana :P..tiba-tiba waktu saya nak masukkan stokin-stokin tu dalam sampul.. tiba2 saya rasa pelik.. eik? yaALLAH! maha suci ALLAH.. rupanya yg stick together tu bukan 2 pasang.. tapi 3 pasang.. aha.. jadi melebih2 pulak~ ALLAH Maha kuasa kan? saya harap sangat2 diorang x pakai stokin tu ke tempat yg x elok.. supaya saya x mendapat sahamnya sekali..

hari ni jugak.. saya datang sekolah awal.. x kena catit nama.. muslim yg cemerlang kan sentaisa lebih baik dripada semalam ^_^


buat ukhti farhana sazalli, setiap hamba ada ujiannya yg tersendiri.. moga kita sentiasa tabah dalam menghadapinya ye?

percaya atau x.. saya dah semangat nak ambil som walaupun not totally prepared.

mlmh ros kata: mlm sarankan anti ambil medic kat mesir.. saya tegelak2.. sebenarnya kan mlmh x ingat pun saya ambil jurusan akaun.. by the way itu adalah satu inspirasi buat saya!




akhir sekali...

ya ALLAH, dengarlah rintihan hambaMu ini, aku bersyukur dengan segala nikmat yg Kau beri.. di dalam pelajaran Kau berikan nikmat almost straight A dalam mid term+ final..[satu subjek je selalu x A].. namun aku maklum.. sesungguhnya apalah erti semua itu sekiranya berkat ibu bapa tidak berada dalam genggamanku? ya ALLAH.. jadikanlah hati ini lembut.. ya ALLAH, tuntunlah diriku ya ALLAH.. aku mohon dengan sangat~ -_-'' [sedih pulak rasa]


aku mampu lakukannya!




Sunday, 7 August 2011

7 Ramadhan 1432H [version 2]

7 Ramadhan 1432H

some of my heroes :D durind eid 2010


Bismillahirrahmanirrahim..

assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh kepada semua pembaca :)

hari ini kita telah menginjak ke hari 7 dalam bulan ramadhan yg penuh barakah ini.

hari ini, pagi2 lagi abang saya, bilal yg sedang menuntut di universiti al-azhar, mesir call. call direct ke hp saya :) ha-ha. gembira ^_^ walaupun kami hanya sempat berbual dalam tempoh yg pendek iaitu selama 27 minit dan 5 saat, tapi agak berbaloi.. "terubat rindu" katanya.. entahlah boleh percaya ke tak die tu~

macam2 yg kami bualkan.. sambil2 tu sempat saya promote blog QN kat die..

kalau sudi, jenguklah sekali ye ~ http://wetogether2.blogspot.com/


saya ada tanya bilal.. pandangan dia tentang apa yg patut saya ambil selepas tama spm.. dia suruh saya ambil ujian personaliti diri.. hahaha.. somehow, saya pergi search dekat internet.. tapi x dpt yg exactly.. i meant ade yg soalan je.. tapi jawapannye takde.. ade yg promote modul.. tapi tahla.. mcm2.. nnti kalau ada masa lagi hanifah search lagi ye

bilal ada tanya tentang ulangan hafazan.. saya kata saya sedang mengulang... dia tanya berapa juz dah.. saya ckp saya x banyak sbb saya mengulang benda yg sama, bila dah ok saya akan tambah sbb takut lupa langsung... dia nasihatkan: " x pe, slow2 ''

dia ada tanya.. saya tanak pergi mesir ke.. saya gelak je.. tiba2 dia kata: "saya mesti nak pergi UK kan?" saya rasa serba salah sbb saya seakan-akan dengar suara sedih die.. saya katalah.. saya pun taktahu lagi.. tapi kalau boleh saya nak belajar luar negara.. tapi saya nak cari course yg melibatkan 2 benda iaitu ilmu syariah+ilmu akademik contohnya islamic banking ke.. siapa ada cadangan?


hari ni jugak ade buat tutor dengan damiah husna. saya sepatutnya tutor bahasa arab je.. tapi saya ckp dgn die saya nak tutor math sekali supaya saya tak rasa ngantuk :D well.. saya sebenarnya bukan nak duit sangat dgn buat tutor ni.. tapi saya nak pengalaman mengajar.. manalah tau satu hari nanti dapat jadi cikgu.. kan senang sbb dah tau beberapa teknik mengajar.. saya buat sejam tutor RM5. tapi sempena ramadhan ni semuanya free of charge.. saya sebenarnya nak bantu adik2 pmr.. supaya kita Ummat Islam x dipandang hina.. well, pada pengamatan saya, sebenarnya kita ni bukannya x pandai, cuma ade 'M' kita besar sikit-->> bak kata muallimah ros salwati. hehe :P M is refer to Malas. by the way, saya pun ade penyakit ni -_-''


alhamdulillah.. hari ni saya telah mensettlekan urusan duit2 yg banyak saya pegang. cuma tinggal duit Kit ramadhan yg ade beebrapa org x bayar lagi + duit izati yg izdihar x serah lagi~ Alhamdulillah jugak, sebab duit Group QN dah mencecah seratus lebih walaupun baru je ditubuhkan pada 26 Julai yang lalu. doakan kami agar menjalankan kerja2 dakwah dengan konsisten dan serius supaya tidak ada yg terzalimi haknya kerana keterlambatan kami dalam menyebarkan dakwah~

jom tengok video ni..




well.. adalah penting untuuk kita membina jiwa2.. berbanding bangunan2.



last but not least,
saya harap sangat yg saya mampu menyeimbangkan urusan amal saya, urusan belajar saya, urusan taklifan saya dan lain2 lagi~



Saturday, 6 August 2011

6 Ramadhan 1432 H

bersama dengan surat cinta dari tuhan ^_^ yg dipenuhi dengan janji2Nya yg Maha benar, bukan hanya janji2 manis!





bismillahirrahmanirrahim..

dengan segala kekuatan yang ada.. saya gagahkan diri untuk menulis post hari ini. actually, x lah penat sgt pun, biasa2 je.

hari ni buat ulangan hafazan. study, settlekan perkara2 yg x sempat disettlekan waktu hari minggu. dan akhirnya selepas solat zohor, saya tidur. saya ni jarang qailullah sebab sekolah balik petang kan.. jadi, lam2 dah x biasa walaupun bulan ramadhan ni balik awal sikit.. tapi hari ni mungkin agak kepenatan sikit, jadi tidurlah. ingatkan cuma tidur dalam 10-15 minit, tapi tidur sampai asar. wah! siap mimpi lagi.

mimpi yang buat saya berfikir dan berfikir sehingga sekarang. mimpi yg pelik! mimpi yg mempertemukan saya, beberapa kawan saya di batch 8, batch 9, batch 11 dan aina salsabila di dalam sebuah kelas. mimpi yang membuatkan saya berasa sangat maluu. tapi saya x pernah buat mcm tu dalam dunia realiti~ ya ALLAH, saya mohon agar Engkau lindungi aku daripada segala fitnah ketika hidup dan juga ketika mati. ameen


sekarang baru saya rasa seakan2 SPM dah dekat paras tengkuk. uH! terukkan? saya masih belum terlambat. saya masih ada masa! saya percaya saya boleh!

logik x kalau saya seorang pelajar yang mengambil subjek teras+addmath+bahasa arab tinggi+akaun+sns+ekonomi untuk ambil jurusan kedoktoran selepas SPM nanti? saya sebenarnya teringin sgt nak ambil medic, cuma saya sgt yakin yg saya sgt malas utk mengharungin semua tu.. tapi seriously saya sangat minat subjek2 sains.



cerita sedih

semalam saya buat sesuatu yg saya sgt x suka, iaitu saya telah buat haifa sedih. haifa, kak hanifah harap sangat awak baca ni. biarlah bukan sekarang, satu hari nanti, moga2 awak jumpa post ini. saya sebenarnya tak habis cakap lagi semalam. saya nak ckp, apa yg anda buat sangat kreatif dan out of the box. you make it awesome! cuma lambat sikit dri segi pengurusan. itu boleh diperbaiki. saya mahu semua belajar. dan saya juga perlu belajar kan ? di kala semua org tak memahami video yg awak tunjuk, somehow ALLAH mentakdirkan saya faham :) dan saya kagum dengan bahan yg awak sediakan untuk klinik tajwid tu :) well done!


cerita lain

semalam usrah fatin naimah berbuka di sekolah. saya jemput mereka utk singgag ke rumah saya sementara menunggu waktu berbuka. saya join buat kad ramadhan. fatin minta anak2 usrahnya buat kad ramadhan untuk diserahkan kepada ibu bapa. somehow, semua tanak serah kat parents mereka. fatin sedih sgt. dia kata: "kita kan dah selalu sgt bagi dekat kawan2, inilah waktunya untuk kita beri sesuatu yg bermakna kepada parents kita.." fatin menambah lagi: "manalah tau ini kad ramadhan terakhir kitaaa.."

hm.. saya pun buat jugak.. nanti kalau dah siap saya try masukkan dalam blog ini. no photoshops card. homemade saja. erk? betul eh istilah die? hehe



hari ini hari keenam. fasa rahmat. adakah saya sudah mendapat rahmat ALLAH dengan sebanyak2nya? laju sikit hanifah gear kamu!


selingan:

1) jom tengok jejak rasul! bergetar hati~

2) jom mengeratkan lagi hubungan sesama manusia, agar hubungan kita dengan ALLAH lebih mudah untuk ditautkan.

3)jom asah minda kita. jangan menjadi org yg terlalu malas untuk berfikir. jika bukan kita yg berfikir untuk Islam, siapa lagi? :)

4) ikhlaskan hati yuk~

Wednesday, 3 August 2011

3 ramadhan 1432H

bismilahirrahmanirrahim.

janji nak update setiap hari.. konon2 nak buat travelog ramadhan. tapi semalam agak pancit sikit..


sekejap je dah 3 hari puasa. serius, saya rasa sgtlah sekejap masa berjalan. dan saya sgt rasa kiamat mmg dah sangat hampir.. saya selalu fikir.. bagaimanalah agaknya pengakhirannya saya nanti.. semoga ALLAH menaungi saya, ibu bapa saya, guru-guru saya, ahli keluarga saya, sahabat-sahabat saya di bawah payung rahmat dan hidayahNya.. ameen..

saya yakin anda yang sedang membaca ini pasti tahu isu semasa yang paling latest kan? em actually x de la latest sgt.. bolehla la kira latest jugak.. em hari tu ade lelaki norway yg bertindak ganas dengan menembak mati puluhan manusia sebagai revenge kerana menurutnya Islam adalah satu agama yg terorist!

Satu isu yg terkini yang sangat menarik perhatian saya adalah isu ekonomi amerika syarikat.. mereka sdg mengalami kemelut ekonomi sehingga matawang mereka jatuh di bawah paras RM3 kalau x silap. dan baru-baru ini, mereka mendapati bahawa perkara yang menjadikan mereka terpaksa berhadapan dengan kemelut ekonomi yang menggila adalah RIBA' yang disebut sebagai debt dalam bahasa inggeris.

ya! Riba' merugikan. saya ambil ekonomi di sekolah. selama saya belajar ekonomi dan sedikit tentang fiqh muamalat.. saya mmg tahu jalan penyelesaian bagi segala kemelut ekonomi yg melanda seluruh dunia ini adalah dengan mengimplimentasikan sistem ekonomi Islam secara holistik. tetapi saya tak sangka pula dengan adanya riba' boleh mendatangkan kesan yang begitu dahsyat sehingga mampu menjadikan sesuatu negara itu mencapai taraf bankrupt..

apa yg saya nak ckp di sini adalah, betapa lama kelamaan kenyataan yang terdapat di dalam al-qur'an semakin banyak yg dibuktikan baik melalui kajian di susut pandang sains, mahupun di sudut pandang pakar-pakar daripada bidang-bidang lain.

Sekiranya kita terus memerhatikan apa yang sednag berlaku di seluruh alam ini, maka kita pasti dapat rumuskan bahawa kemenangan yg ALLAH janjikan selama ini seakan-seakan sudah semakin hampir.. jika kita tahu tapi kita tak buat apa-apa.. same jela kan dengan org yg masih duk main2.. jadi apa kata kita terus upgrade diri kita di samping bermanfaat kepada org lain jugak supaya ALLAH berkenan untuk mencatat nama kita sebagai penghudi syurga yang abadi... bukan separuh ahluunar separuh ahlul jannah.. -_-''

+ + + + +


semalam, waktu tarawikh.. saya rasa nak menangis sangat2 bila mendengar suara imam tu.. aik? menangis sebab dengar suara imam? bukan sebab dengar ayat-ayat al-qur'an yg dibacakan? hehe.. sebenarnya sebab yg jadi imam tu adalah adik saya sendiri... saya tak sangka dia mampu membaca al-qur'an sebaik itu melihatkan kepada fiziknya yang tampak seakan2 malas dan nakal :P hehe suka2 je kutuk org.. tajwid die mantap! lagu pun mantap jugak.. tapi x de la sehebat org2 yg masuk musabaqah tilawah... tapi still.. saya sangat bangga dengan dia :)


+ + + + +

hari ni, seolah-olah separuh daripada keresahan dalam jiwa ni hilang dimamah masa!! seronok2!!

saya dah habis semua oral! oran bahasa arab tadi.. saya group dengan adwiyah, husna salleh dan afif aliyana. kami membawa

mcm-mcm sebenarnye berlaku 2 hri ni

seronok! :P

Monday, 1 August 2011

1 ramadhan 1432H

bismillahirrahmanirrahim..

sempena ramadhan, saya macam berazam untuk mencoret di blog saya setiap hari...


memandangkan sekarag ni dah bulan ramadhan, dah x de masa dah nak main2.. tapi saya masih leka.. haih.

kenapa x boleh main2 dah?

1. nanti takut tergolong dalam golongan yg celaka... iaitu golongan yg tidak diampunkan dosanya walhal dia telah melalui sebulan ramadhan.

2. gerak gempur minggu depan. dah baca buku? BELUMMMM

3. lagi berapa bulan je nak tinggalkan sekolah ni... akhirnya setelah 14 tahun.. saya kena memberi semaksima yg mungkin.. terutama kepada QN.

4. trial bulan syawal.

5. spm bulan 11.




hari ni satu ramadhan. dan kami sekolah sementara sekolah lain banyak yang cuti. tapi kami x menyesal. saya suka.. kerana pada satu ramadhan tidak saya lalaikan dnegan perkara2 lagho.. kami berjihad di medan ilmu..

hari ni jugak, hati saya tersentuh dengan tindak tanduk anak usrah saya, namanya safiyah aqilah. saya ni su'uzzhon je. saya ingat die tak dtg sekolah sebab die dah tak berminat lagi dengan usrah saya.. rupe2nye die demam la.. haih. saya jenguk die dekat kelas... saya dtg dekat dia, tanya khabar die.. die senyum dan terus salam dengan saya. terharu.

hari ni jugak saya discover yg beberapa masalah yg telah di senaraipendekkan.. rupa2nya banyak terkait dengan kami.. org selalu sangka yg group kami ni group yg dengar kata, senanglah nak bimbing.. tapi sebenarnya punca masalah tu dari group kami.. patutla selama ni waktu duk betulkan yg lain x jadi2.. rupanya salah 'antenna'.

saya berazam untuk solat tarawikh full di surau baru al-amin.

saya juga berazam untuk stay up lepas sekolah sampai asar untuk study.

nota: baru mula gear kaa?



adik usrah saya ada kongsi2 cerita dengan saya..... dan kisah2 dia mengingatkan saya kepada dosa2 saya yg lalu. ouh -_-''



setiap kali saya teringat cerita-cerita lama.. saya rasa sedih sangat... kalau boleh, saya nak karangkan agar menjadi sebuah buku yg penuh ibrah... supaya org lain x buat salah dan silap yg sama dengan saya


luahan hati:

walaupun saya naqibah, tapi saya rasa malu dengan adik usrah saya... mereka sangat matang dari segi pemikiran dan rasa takut mereka kepada ALLAH lagi lebih berbanding saya... saya bandingkan mereka dengan saya ketika form 1 dulu.. ALLAH! jauh sangat bezanya...

ya ALLAH... Kau tetapkanlah semua adik2 usrahku baik yang lama, mahupun yg baru di atas landasan Mu yang Maha Benar... ya ALLAH.. satukanlah kami di bawah naungan rahmatMu.. ya ALLAH janganlah Kau pisahkan kami ketika di akhirat nanti.. kami mohon dengan sangat agar Engkau amsukkanlah kami ke dalam 'nikmat' mu.

saya dilemma nak further study di dalam negara atau luar negara... kata kawan saya, saya perlu musyawarah dengan jamaah berkenaan urusan study saya... supaya urusan dakwah dapat berjalan dengan lebih lancar.. tengok dulu.. saya istikharah dulu ye?

ramadhan ini, sahabat saya, munawwarah akan berangkat ke tanah haram untuk bermadu kasih dengan ALLAH.. jelesnye saya.. ya ALLAH, Jemputlah aku ke rumahMu ya ALLAH...

hanifaaaahhhh!! janganlah jadi org yg tergopoh-gapah! janji ALLAH itu Maha Benar.. bersabarlah :)


Sunday, 24 July 2011

Karya



bismilahirrahmanirrahim..






Mei lalu, ada sambutan hari guru kat sekolah. mcm biasa, sambutan diadakan sejurus selepas exam midterm habis. ketika sambutan sedang berlaku, saya merasakan seolah-olah mood mcm agak kacau sbb suasana x dikawal dgn baik--->[nota: ini waktu mula-mula ye].. tiba-tiba jari-jemariku pantas mencari pen dan buku.. kemudian terhasillah sajak di bawah..


















apalah erti seorang muslim itu,



jika murabbi sendiri tidak dihormati.






apalah erti seorang muslim itu,



jika hanya memandang



tetkala musibah berlaku.






apalah erti seorang muslim itu,



jika hanya berperanan



tatkala ditaklifkan kepimpinan.






apalah erti seorang muslim itu,



jika hanya di mulut mengaku beriman,



tetapi seluruh tubuh menafikan.






apalah erti seorang muslim itu,



jika orang lain yg sering diharapkan,



sedang diri sendiri seolah-seolah dilupakan.






ya ALLAH,



Kau ampunilah kami,



Kau golongkanlah kami dalam golongan



mereka yang benar-benar beriman.

Saturday, 9 July 2011

antara sengaja atau terlupa

p/s: sihat x hari ni?







bismillahirrahmanirrahim





alhamdulillah, sykukurku ke hadrat Ilahi atas segala nikmat yg masih diberikan kepadaku hingga ke saat ini. selawat dan salam ke atas kekasih ALLAH, penghulu anbiya', Rasulullah s.a.w. semoga penulisan kali ini diberkati dan mampu memberi ibrah dan manfaat walau hanya sedikit, ameen.








1. kawan





baru-baru ni tiba-tiba teringat cerita-cerita lama. bukan cerita yg dilakonkan oleh barisan pelakon handalan baik di layar perak mahupun di mana-mana.. tapi cerita saya sendiri. ini cerita tahun 2007. lebih tepat akhir tahun 2007. waktu tu join camping Ibadah In Camp dekat kem sri raudhah, gombak yg dianjurkan oleh Total Success Resources.





nak dijadikan cerita, Allah telah mentakdirkan saya demam waktu kat sana. bukan demam biasa-biasa. hari-hari terakhir, waktu org lain semua tgh smngt kemas-kemas.. saya masih di bilik sakit yg disediakan. sambil-sambil regain energy, saya sebenarnya turut sdg mengumpul smngt supaya dapat kemas baju2 kotor dan brg2 yg dibawa ke camping.





tiba-tiba, datang seorang kawan lalu offer utk kemaskan brg. wah! saya mestilah segankan. brg camping bukan mcm baju2 busuk kat rumah. tapi setelah dia nak jugak.. akhirnya saya benarkan juga. rasa terharu. katanya: waktu dia kat sekolah, dia dgn kawan-kawan dia mmg biasa saling tolong2 buat benda2 mcm ni. maknanya, kalau mereka memerlukan bantuan, akan ada antara mereka yg akan sanggup utk bantu. walaupun benda tu kdg2 tampak mustahilm mereka akan cuba sedaya upaya. dan dia bukanlah kawan saya sebenarnya pada ketika itu, tapi dia adalah junior saya. tapi kini kami kawan rapat hingga kini.








kadang-kadang kita manusia selalu mintak untk dianugerahkan kawan yg mcm ni, yg mcm tu.. mcm2lah. tapi sbenarnya kita tak sedar.. yg ALLAH mmg dag anugerahkan kawan yg mcm kita mintak.. entahla.. perasan atau tak.. entahla.. sengaja buat-buat x perasan atau terlupa untuk perasan yg ada kawan yg sangat baik di sekeliling kita. teringat, beberapa hari lepas ada baca buku nota classmate saya. dia tulis: syukur lebih susah berbanding sabar. hal ini kerana ketika kita ditimba musibah, rata-rata manusia masih boleh bersabar, namun amat menyedihkan.. apabila kita diberi nikmat oleh ALLAH, jarang sekali antara kita yg ingat untuk bersyukur.. sbb tulah semua yg asalnya indah dirasakan bagai racun[ceh! :P]





nota: mentang-mentang manusia berasal daripada perkata nasiya yg membawa maksud lupa.. habis smue benda nak lupa.. iish3~








2. nikmat





kita selalu sangka yg nikmat ALLAH ni berupa harta atau kejayaan dalam pelajaran dan yg seangkataan dengannya. tapi selalunya kita terlupa yg kalau 1 hari ni ALLAH takdirkan kaki kita untuk terperosok ke dalam lubang gara-gara tidak nampak juga adalah satu nikmat yg x terhingga.





baru-baru ni.. nak beli burger dgn adik.. jalan2.. sekali jatuh! mmglah. sakit dia sampai sekarang,, nak solat pun rasa.[ adakah sbb tak khsyu'? wallahua'lam]





kalau org yg x bersyukur.. apa sahaja yg berlaku.. semuanya salah org lain takpun salah ALLAH.. habistu.. bilanya die salah? ish3~ sama-samalah kita muhasabah diri.





bersyukurlah..











3. bulan syaa'ban.





bulan sya'ban dah nak masuk fasa pertengahan. ingat x? ke lupa jugak -_-''? baiklah, jadi untuk tatapan diri saya khususnya, ini ada sikit fadhilat-fadhilat bulan sya'ban.. walaupun da nak sampai ke fasa pertengahan.. sekurang-kurangnya belum habis lagi..,





" barangsiapa berpuasa sehari pada bulan sya'ban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. dia akan menjadi teman nabi ALLAH, nabi Yusuf di dalam syurga. diberi pahala oleh ALLAH seperti pahala nabi ALLAH, nabi Ayub dan nabi daud. jika dia sempurnakan puasanya sebulan bulan sya'ban, dimudahkan ALLAH atasnya sakratul maut dan ditollak[dilepaskan] daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara munkar nakir, di tutup ALLAh keaibannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya." [hadeeth]








em.. walaupun banyak fadhilat pada bulan sya'ban ni.. diingatkan juga bahawa ada berita yg kurg baik..





Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam nisfu sy'ban enam orang:





1. org yg kekal minum arak


2. org yg derhaka kepada ibu bapa


3. org yg kekal dalam zina


4. org yg banyak berkelahi


5. org yg melakukan perjualannya dengan sumpah dusa


6. org yg memeperlakukan org supaya kelahi.











ok.. ini satu lagi fadhilat bulan sya'ban:





"Allah menjenguk dtg kepada semua makhluknya di malam nisfu sya'ban, maka diampunkan dosa sekalian makhluknya, kecuali org yg menyekutukan ALLAH atau org yg bermusuhan"





ok em. teringat satu tagline satu blogger ni. "hidup ini jangan benci membenci"--> kalau x silaplah.











banyak lagi.. fadhilat.. apa kata search sama2?














conclusion:





manusia ni selalu sangat ckp: terlupala.. inila.. itula.. yg sebenarnya hanya ALLAH sahaja yg tahu.. tapi cuba tany apada diri kita pada setiap kali kita hampir ckp terlupala and so on.. tanya: kita ni betul-betul terlupa ke atau sengaja terlupa? buat yg selalu terlupa.. kurg kan tgk perkara2 yg tak berfaedah/ kotor. jaga pemakanan. banyakkan baca qur'an.





saya pernah tusyen arab dgn seorang pakcik yg mmg pure arab. then, kami yg tusyen dgn dia ni semuanya x buat homework yg dia bagi. kami ckplah terlupa. lepastu dia ckp: JALLA MAN LA YASHU.. maksudnye.. ALLAH je yg x kan lupa. lepas tu die istighfar2.. sbb tahan marah. aha. saya kagumlah.





akhir sekali, kalau betul2 kita seorang yg pelupa, buatlah reminder.. cuba usaha sikit!!! kalau nak berjaya spm boleh pulun bagai nak rak... kalau nak tackle makwe/pakwe sanggup aja buat berjuta reminder.. kalau nak mcm2 bolej je usaha.. takkanlah nak capai cinta ALLAH x mampu nak usaha lebih sikit?

Saturday, 2 July 2011

sehari perjalanan

bismillahirrahmanirrahim

baiklah. memandangkan saya bukanlah org yg jenis mengupload gambar waktu post, jadi harapnya bacalah sekadar apa adanya.


DEBAT MUSLEH 2011

Pada tahun ini, saya telah membawa satu semangat serta tekad yg baru dalam bidang perdebatan. Namun, oleh kerana umur saya melebihi had syarat yg telah ditetapkan oleh pihak penganjur, maka saya x joinla akhirnya. tahun ni, al-amin bangi menghantar 2 team untuk kedua-dua kategori iaitu bahasa melayu dan juga bahasa inggeris.

bahasa melayu:

team A
1-Nurul Hana binti Amran(F5)
2-Haifa Nasuha binti Muhd Nadzlan(F4)
3-Ummu Farhah binti Izudin(F2)


team B
1-Nurul Aimi binti Amran(F4)
2-Husna Nabilah binti Farid(F2)
3-Hanisah binti Samsul Bahari(F2)


Bahasa Inggeris:

team A
1-Solehah binti Badrol(F3)
2-Izdihar binti Mohd Hariffin(F2)
3-Luqman Hakim bin Azizi(F4)


team B
1-Hadirah binti Zaharuddin(F4)
2-Adi Edry Faris bin Faris Mahida(F2)
3-Muhd Al-ameen(F2)


memandangkan kejohanan ni bermula dari hari khamis lagi, jadi x boleh tgk lah kan sebab sekolah... tambahan, ada program exchange student yg dtgnya dari Indonesia+Thailand. jadi, hari yg paling boleh dtg adalah hari sabtu. saya tahu ini agak susah. tapi cuba jugak.. mula-mula nak pergi dengan mlmh ummi, sekali anak mlmh demam pulak.. semoga cepat sembuh ye :) lepas tu call mlmh shikin tahir.. alamak! mlmh dah sampai sana. -_-'' sedih sikitla.. he-he. ikhtiar punye ikhtiar.. last2 buat keputusan malas lah nak pergi. tapi last2 pergi jugak naik public transport. ktm ukm--> kl central. cari monorel berhenti dekat chow kit. from there.. tanya direction dekat org2.. mcm2 direction.. rasa geram dan penat jugak.. tengah hari kan. last2 buat keputusan naik teksi je terus sampai hotel putral sebelah pusrawi tu.. murah je tambang.. untuk 2 org: RM 5.20. rasanya dalam 5-8 minit minit cmtulah.

sampai2 terus call mlmh shikin. tapi x angkat. jadi kenalah cari sendiri diorang semua ade dekat mana. wow! banyak kot sidang2 yg ada. fes sidang yg jumpa ada sekolah islah. second sekolah al-amin gombak tgh berentap dgn KISAS utk silent round. lepas terserempak dgn beberapa al-aminianz, akhirnya jumpalah team B BM dekat tingkat 11. sampai2 waktu tu judge tgh komen. diorg tgh berentap dgn MITIB. lepas habis, diorg ajak gi tgk team A BM. jauh nun dekat basement. sampai2 pun tgh komen jugak.

tiba2 baru tersedar 1 benda. HP hilang! saya bertenang je.jadi semua pun mcm biasa je lah. saya pun pergi balik semua tempat yg saya singgah2.. termasuklah washroom di tingkat 12.. tapi x de. selepas tawakkal, tiba2 adik saya dtg, katanya hp saya ada di bilik urusetia..

sepanjang hari ni saya jumpa ramai sangat org yg saya kenal. antaranya: maryam che rahimi, jasmine(al-irsyad), fida'(al-islah), syaima', raihanah, ili syazwani, maryam nazihah, isna, amalina, najat, nsaibah, khalidah, sakinah nas, diyana nas, ain abdullah, marsha dan lain-lain yg kurg ingat namanya.... :P

well, turut berbangga sbb rupanya ramai antara peserta2 nadwah+MPP musleh turut serta dalam kejohanan ni. antaranya: maryam che rahimi, nurul fidaa' rosli, akh azim, akh muaz omar, akh zubair amir, syaima' hasanuddin, syeba[syahirah hidayah jb], maisarah hidayah jb, hana al-amin bangi dll.

bukan tu je, perwakilan dari barisan kepimpinan ikramteens bahagian hulu langat dan kajang juga ada.. iaitu solehah badrol, fattah dan hariz. sebelum balik, saya sempat menyaksikan pusingan quatofinal:

1) Al-ISLAH (A) vs AL-AMIN GOMBAK

Al-islah: Nusaibah, Zhilal, Zubair Amir
Al-amin Gombak: Khalidah, Najat, Muaz Omar

Usul: Umur mengundi perlu dipinda kepada 18 tahun [lebih kurg mcm nilah]

win: AL-AMIN gOMBAK.. tatau sapa best speaker.. tapi kalau apa yg saya tgk..mungkin najat/khalidah/zhilal yg dpt.

2) SRI AYESHA vs ?? [english mode]

saya tgk kejap2 je yg ni. tapi speaker2nye semua mantap2.. POI mcm setiap masa. lancar sgt! mcm BI tu dah jadi bahasa harian.


3) HIRA' JERAM vs ADNI [arabic mode]

ni tgk peserta je. lepas tu gi tgk BM :P



ok sebenarnya.. kalau ade rezeki, teringin sangat nak masuk kejohanan debat buat kali terakhir sebelm saya meninggalkan bangku persekolahan. Tapi, saya tahu, ini satu perkara yg agak mustahil kerana yg pertamanya saya dah nak spm sgt dah.. bulan 7 ade gerak gempur, bulan8 ade trial. waa... and the next championship is really around the corner.. lagi 2 minggu. yg keduanya, ayah saya x kasi.

so.. apa keputusan al-amin bangi?

go ahead and tanya mereka sendiri :)








sejauh pengamatan saya.. mereka bagus sekali. cuma mungkin bukan rezeki mereka kali ini.. for English teams.. mereka meningkat sgt2..

RESULTS:

Team A BM: Ranking ke 11/30, menang 3/5 rounds.

Team B BM: Ranking ke 24/30, menang 2/5 rounds.

[nota: untuk ke quato final, hanya 8 team yg teratas je.. team yg ranking ke-8 tu sgt tipis dengan al-amin bangi.. margn beza 1 je kalau x silap.. in fact, kalau margin sama.. al-amin bangi mmg sangat layak sbb markah al-amin bangi tinggi.. cuma margin je rendah sikit.. well x pe, 10 calon best speaker belum umum lagi.. mana tahu antara korg ada yg dapat ke en?]

Team A BI: menang 3/5 rounds

Team B BI: menang 3/5 rounds

[nota: saya tak sempat nak tanya ranking mereka.. tapi biasanya kalau dah mng 3/5 rounds.. ranking akan jadi belas2..]



ape-apepun, tahniah semua dan tidak dilupa kepada solehah: happy belated birthday dan kepada ilyana, happy matured day :P






nota: sampai sini je ye. ngantuk dah. perjalanan panjang/ pendek, smuanya pasti ade terselit ibrah... selamat cari lah ye..

Friday, 17 June 2011

feelingnya pasti berbeda!

bismillahirrahmanirrahim.

segala puji ALLAH, Tuhan sekalian Alam, selawat dan salam ke atas junjungan besar, Nabi Muhammad [s.a.w].


baiklah. ikutkan hati, sebenarnya nak tunggu semangat baru nak tulis post ini. tetapi memandangkan seorang ukhti ini kerap bertanya, saya rasa seolah-olah telah menzalimi hak dan masanya kerana beliau berulang-kali ke blog ini dan mengharapkan post tentang ini, tetapi tiada.
justeru, selamat membaca ye.. terutama sekali aimi atiqah ^_^

[nota: sebenarnya segan nak terangkan dalam bentuk penulisan.. tapi sebab dah janji kan -_-]

khas: situasi tertentu

tunggu2!! ada apa sebenarnya ni?

ahha. sebenarnya semalam ahli usrah muallimah rosmawati ada buat iftar. jadi bagi mengisi masa lapang sebelum buka puasa, inilah tentatif kami:

+kelas tambahan
+solat asar
+ma'thurat
+Explorace
+khidmat diri
+ifthar yuk :)
+solat maghrib bareng
+sedikit taujihat hati: Albanna
+kemas2
+pulang


jadi?

macam nila. hanifah+husna yang buat explorace tu. jadi kami pecahkan kepada dua kumpulan. dan masing-masing ada 6 checkpint yang sama.

nama explorace ini: TAUJIH HOLISTIK, SAHAM BERTERUSAN



CHECKPOINT 1

INFAQ: membersihkan harta-harta yang kotor, hati dan meringankan beban mereka yang susah. fikirkan.


+biasanya kalau games je mesti orang sangat mengharapkan sesuatu yang menggembirakan/ sesuatu yang bisa bikin orang gelak ketawa/ sebagainya. tetapi saya dan husna mengambil peluang ini untuk mengumpulkan naqibah2 ini dan menghasilkan sesuatu yang bermanfaat baik dari segi lahiriyyah mahupun daripada segi batiniah.

+adakah kita pasti yang harta yang kita gunakan setiap saat itu bersih daripada sebarang perkara yang haram/syubhah? pernah suatu ketika, saya menonton rancangan al-kuliyyah dan kata ustaz tersebut, cara untuk kita membersihkan harta-harta yang kotor adalah dengan menginfaqkan di jalan ALLAH[nota: skop luas]. jadi, hanifah mauskkan elemen ini ke dalam exporace ni.. dengan hadaf supaya kita semua tidak mengambil remeh soal harta yang kita miliki. ya, memang kita nampak harta bersifat dunia, tetapi.. kena ingat.. dengan harta yang kita ada jugaklah kita beli makanan dan makanan tu menjadi darah daging. ok.. saya x ingat daripada siapa yg kata ini: orang yg makan makanan haram, doanya tiak diterima selama 40 hari.

+selain tu, cuba soal2 diri kita. berapa banyak duit belanja yg mak ayah kita kasi sehari? ok. let say sehari kita dpt RM2. dalam seminggu kita sekolah lima hari. setiap isnin, wajib puasa kat sekolah. jadi RM2 dah x guna. dan biasanya dalm RM2 yang kita dapat tu, kita akan peruntukkan paling kurang dalam 20 sen utk masuk tabung.

jumlah income sebulan: RM2 x 5 hari x 4 minggu = RM40

jumlah duit yg selamat sbb puasa: RM2 x 1 hari x 4 minggu = RM8

jumlah tabungan: RM0.20 x 4 hari[sbb tolak hari puasa] x 4 minggu = RM3.20


kiranya tabungan sebulan kita adalah lebih kurang RM 11.20.. dalam RM11.20, tak nak ke kita infaq fi sabilillah? kalau kita infaq.. agak2 apa kesan?

1) Allah dan janji dalam surah al-baqarah awal juzu' 3, siapa yg infaq, maka akan mendapat ganjaran beratus kali kali ganda. mcm sebiji padi yang menumbuhkan sebatang padi yang mengandungi 7 tangkai dan setiap tangkai mengandungi 100 biji padi. SEE! 700 kali ganda kot!

2) hidup lebih berkat. itupun kalau ikhlas ye~ sebabnya, orang yang menerima infaq itu akan mendoakan kita, inshaALLAH.

3) supaya dapat meringankan beban saudara2 seIslam/hamba-hamba ALLAH yang tidak senasib dengan kita.

4) 1 hari nanti, kalau kita pulak yang susah, maka orang-orang sekeliling tidak akan rasa berat utk membantu, inshaALLAH.

5) dapat mengurangkan peratusan pengeluaran duit ke arah yang tidak sepatutnya seperti main game dekat cc mungkin :) takpun... beli junkfood banyak2 sampai obesiti, lepastu tak larat nak buat banyak amal.. takpun.. beli topup/call guna public.. call og yang x sepatutnya tanpa hadaf yang bersih dan jelas.. takpun beli rokok ke dan sebagainya.

6) laaaaaast sekali, tentulah dapat membersihkan hati dan mendatangkan ketenangan..


CONCLUSION CHECKPOINT 1:

pokoknya, sebenarnya nak galakkan kita semua untuk berinfaq. heheh. sorila, penerangan berjela. takpa inshaALLAH dapat manfaatnya.

habis tu.. kalau x mampu? ha.. kalau tidak silap rasulullah pernah didatangi seorang manusia yang miskin.. lantas dia bertanya kepada baginda berkenaan kondisinya yang kurang mampu untuk infaq fi sabilillah... lau Rasulullah jawab(mafhum) : senyum :)

ok. dengan senyum, kita mampu memberi semangat dan inspirasi buat mereka yang sudah layu dan futur dalam ragam kehidupan.. dengan senyum jugak mampu mengubat 1000 luka yang ditusuk dengan dahsyat.

ALLAH kan ADIL~

jadi tidak ada alasan untuk kita tidak infaq!

infaqlah semampunya.

checkpoint lain sambung post lain :)














Wednesday, 8 June 2011

karnival MGB SIM 2011

aku berlindung dengan nama ALLAH daripada syaitan yang direjam

BismillahirrahmanirRahim


pos kali ini sebenarnya khas ditulis bersempena dengan karnival MGB SIM 2011 yang baru sahaja berakhir semalam.



INTRODUCTION

MGB Sim adalah Majlis Guru Besar Sekolah Islam seMalaysia. tahun lepas di terengganu. tahun ni pula di hira' jeram, sekolah lama saya. berlangsung selama 2 hari sahaja iaitu pada 6 Jun seawal 9 pagi dan berakhir pada 7 Jun pada 10.00 malam. Terdapat banyak sekolah yang berada di bawah rangkaian MGB SIM. istimewa tahun ini, sekolah rendah turut berentap sama, tetapi mereka hanya pada hari pertama sahaja.


ISI

Pertandingan terbahagi kepada 2, iaitu Sukan dan Amal Islami. Acara sukan: pingpong single dan beregu, catur, bola jaring, futsal dan takraw. Amal Islami pula: pidato, bercerita, hafazan al-Qur'an, hafazan hadeeth, tilawah, nasyid, khutbah, azan, khat dan gubahan bunga.

wakil-wakil sekolah yang dihantar terdiri daripada pelbagai kategori. ada yang pernah menjadi wakil negeri, daerah, sekolah. ada juga yang beginners. x kurang juga yang humble... maknanya.. hebat tapi x pernah jadi wakil daerah dan sebagainya..

kebanyakan sekolah menghantar peserta2 yang agak hebat. jadi untuk mendapat johan, memerlukan usaha dan pergantungan yang lebih kepada ALLAH.

Al-amin bangi, seawal 6.30 pagi lagi sudah berkumpul di perkarangan sekolah.. tapi, pakcik bas datang agak lewat sedikit----> 8.30 pagi. HUSH! :)

pada tahun ini saya mewakili sekolah dalam acara pingpong+******[teka sendiri]


PING PONG BEREGU BANAT

terbahagi kepada tiga kumpulan. kumpulan 1, 2 dan 3. setiap kumpulan terdiri daripada 4 buah sekolah. saya di kumpulan 1 yang mana terdiri daripada Al-amin bangi, sekolah menengah arab tahfiz, hidayah JB dan hira' jeram.

perlawanan 1

hidayah JB vs hira' jeram

pemain hidayah JB: asma' + Qatrul Aini
pemain Hira' Jeram: Madihah + Asyikin Zaidan

SET 1: hidayah JB win [21-17]
SET 2: hidayah JB win [21-17]

sengit jugak! saya yang tengok turut rasa tergugat.


perlawanan 2

al-amin bangi VS SMART

pemain al-amin bangi: delaila+hanifah
pemain SMART: aisyah+syuhadah

SET 1: al-amin bangi win [21-13]--->> kalau x silap
SET 2: al-amin bangi win [21-xx]--->> x ingat -_-

nota: alhamdulillah.. walaupun menang x rasa bangga dan puas langsung.. bukan x bersyukur, tapi x rasa buat yg terbaik.. x serius dan fokus waktu main.. haiya~


SEMIFINAL

sekolah2 yang berjaya ke semifinal adalah:

kumpulan 1: hidayah JB+al-amin bangi
kumpulan 2: Al-amin kemaman+al-amin gombak
kumpulan 3: As-saidiyyah+ [x pasti]


kumpulan 1

pemain masih sama. mana boleh tukar pun kan~

SET 1: hidayah JB win [21-19]
SET 2: hidayah JB win [24-22]---> seri.. 20-20.. jadi kena main lebih sikit~


nota: hidayah JB memang tere bab2 skill.. delaila pun sama.. aha.. hanifah je yg tak berskil. hidayah JB setiap kali serve guna screw laju. tapi alhamdulillah, screw x jadi masalah untuk saya.. masalah saya adalah susah nak agak distance pukulan. walaupun kalah, tapi x teruk sangat rasanya.. inshaALLAH boleh kejar next time.. sengit tak?


berakhirlah perjuangan saya untuk acara pingpong....


eh eh. tiba2 saya dipanggil untuk menjadi pengadil untuk pingpong single. jadi pengadil utk pingpong bukan benda yg mudah..kena fokus.. lagi2 pemain2 yang berjaya ke semi dan quato-final bukan calang2.. walaupun x pro.. tapi hebat jugak~[diorg ye bukan saya :)]



oklah. mcm penat nak cerita semua. jadi buat conclusion jelah ye.


CONCLUSION

sebenarnya nak cakap.. hati adalah simbolik kemenangan yang hakiki. walaupun kita menang, tak semestinya kita menang besar.. sebab2 kadang2 hati kita tewas dek erasaan riya' dan takabbur yang hanya menyakitkan hati2 orang yg melihat..

menang+ riya = menang kecil
menang+ tawadhu'= menang besar
kalah+ tak redha = kalah besar
kalah+ redha = kalah kecil


semua maklum bahawa tak semestinya mereka yang berada di final adalah yang terbaik, tetapi semuanya terletak di bawah ketentuan ALLAH.. ALLAH yang susun, jadi semua harus tunduk dan akur. ALLAH tahu yang terbaik utk kita semua. buat mereka yang menang, berhati2lah.. sama ada ia adalah nikmat atau pun istidraj. bagi yang kalah, berhati2lah...

bak kata makcik ton, mak kepada aqilah hatta dan syifaa' hatta kepada mereka yang kurang berjaya: kita kena terima segala ketentuan ALLAH, kalau tidak kita akan jadi bad loser. jadilah good loser ^_^

teringat sesuatu. memang! memang hakikatnya pesaing2 adalah sekolah2 lain.. tapi sebenarnya pesaing yang paling utama dan paling sukar utk di tewaskan baik di peringkat saringan mahupun di peringkat final.... adalah HATI. [jika baik hati tersebut, maka baiklah seluruh jasad]


selaku pelajar yang belajar dan memehami hakikat ISLAM, kita sepatutnya arif dan mafhum dengan adat permainan.. tapi jangan sampai putus asa di awal perjuangan. paling penting, usaha sungguh2.... cuba bayangkan kalau ALLAH dok tengok hasil je.. x dipandang usaha... habislah nabi nuh.. cuba bayangkan kalau PPD dok pentingkan markah je tanpa dipandang kerja kursus.. habislah produk2 negara... sebab apa? fikir-fikirlah sendiri.

untuk yang malas dan sedikit usahanya... ingat! meskipun dianugerahkan kemenangan.. sebenarnya kemenangan tersebt mengandungi amaran daripada ALLAH.. wallahu a'lam~


nota: saya dapat tempat keempat utk acara pingpong beregu, alhamdulillah! ^_^


tambahan: tahun ini, MGBSIM menyediakan hadiah utk peserta yang berjaya mendapat pertama hinggalah yang kelima.. daaaaaan.. saya catit hampir 100% keputusan keseluruhan utk setiap pertandingan.. [rajin x? -_-]

al-amin bangi:

tilawah: johan[banat] + ketiga[banin]
hafazan AQ: naib johan[banat] + ketiga [banin]
cerita: keempat
pidato: ketiga[banat]+naib johan [banin]
pingpong: keempat[banat]
takraw: kelima [banin]
futsal: kelima [banin]
bola jaring: keempat [banat]
khutbah: kelima [banin]
nasyid: keempat [banin]


nota: saya sewaktu di karnival, teringat dengan taklifan MPP MUSLEH.. dan bersoal-soal dengan diri sendiri.. apakah peranan? sempat berjumpa dengan semua MPP MUSLEH [khadijah idris, maryam che rahimi, nurul fidaa' rosli, nur kamaliah nagmuddin]