Saturday, 2 July 2011

sehari perjalanan

bismillahirrahmanirrahim

baiklah. memandangkan saya bukanlah org yg jenis mengupload gambar waktu post, jadi harapnya bacalah sekadar apa adanya.


DEBAT MUSLEH 2011

Pada tahun ini, saya telah membawa satu semangat serta tekad yg baru dalam bidang perdebatan. Namun, oleh kerana umur saya melebihi had syarat yg telah ditetapkan oleh pihak penganjur, maka saya x joinla akhirnya. tahun ni, al-amin bangi menghantar 2 team untuk kedua-dua kategori iaitu bahasa melayu dan juga bahasa inggeris.

bahasa melayu:

team A
1-Nurul Hana binti Amran(F5)
2-Haifa Nasuha binti Muhd Nadzlan(F4)
3-Ummu Farhah binti Izudin(F2)


team B
1-Nurul Aimi binti Amran(F4)
2-Husna Nabilah binti Farid(F2)
3-Hanisah binti Samsul Bahari(F2)


Bahasa Inggeris:

team A
1-Solehah binti Badrol(F3)
2-Izdihar binti Mohd Hariffin(F2)
3-Luqman Hakim bin Azizi(F4)


team B
1-Hadirah binti Zaharuddin(F4)
2-Adi Edry Faris bin Faris Mahida(F2)
3-Muhd Al-ameen(F2)


memandangkan kejohanan ni bermula dari hari khamis lagi, jadi x boleh tgk lah kan sebab sekolah... tambahan, ada program exchange student yg dtgnya dari Indonesia+Thailand. jadi, hari yg paling boleh dtg adalah hari sabtu. saya tahu ini agak susah. tapi cuba jugak.. mula-mula nak pergi dengan mlmh ummi, sekali anak mlmh demam pulak.. semoga cepat sembuh ye :) lepas tu call mlmh shikin tahir.. alamak! mlmh dah sampai sana. -_-'' sedih sikitla.. he-he. ikhtiar punye ikhtiar.. last2 buat keputusan malas lah nak pergi. tapi last2 pergi jugak naik public transport. ktm ukm--> kl central. cari monorel berhenti dekat chow kit. from there.. tanya direction dekat org2.. mcm2 direction.. rasa geram dan penat jugak.. tengah hari kan. last2 buat keputusan naik teksi je terus sampai hotel putral sebelah pusrawi tu.. murah je tambang.. untuk 2 org: RM 5.20. rasanya dalam 5-8 minit minit cmtulah.

sampai2 terus call mlmh shikin. tapi x angkat. jadi kenalah cari sendiri diorang semua ade dekat mana. wow! banyak kot sidang2 yg ada. fes sidang yg jumpa ada sekolah islah. second sekolah al-amin gombak tgh berentap dgn KISAS utk silent round. lepas terserempak dgn beberapa al-aminianz, akhirnya jumpalah team B BM dekat tingkat 11. sampai2 waktu tu judge tgh komen. diorg tgh berentap dgn MITIB. lepas habis, diorg ajak gi tgk team A BM. jauh nun dekat basement. sampai2 pun tgh komen jugak.

tiba2 baru tersedar 1 benda. HP hilang! saya bertenang je.jadi semua pun mcm biasa je lah. saya pun pergi balik semua tempat yg saya singgah2.. termasuklah washroom di tingkat 12.. tapi x de. selepas tawakkal, tiba2 adik saya dtg, katanya hp saya ada di bilik urusetia..

sepanjang hari ni saya jumpa ramai sangat org yg saya kenal. antaranya: maryam che rahimi, jasmine(al-irsyad), fida'(al-islah), syaima', raihanah, ili syazwani, maryam nazihah, isna, amalina, najat, nsaibah, khalidah, sakinah nas, diyana nas, ain abdullah, marsha dan lain-lain yg kurg ingat namanya.... :P

well, turut berbangga sbb rupanya ramai antara peserta2 nadwah+MPP musleh turut serta dalam kejohanan ni. antaranya: maryam che rahimi, nurul fidaa' rosli, akh azim, akh muaz omar, akh zubair amir, syaima' hasanuddin, syeba[syahirah hidayah jb], maisarah hidayah jb, hana al-amin bangi dll.

bukan tu je, perwakilan dari barisan kepimpinan ikramteens bahagian hulu langat dan kajang juga ada.. iaitu solehah badrol, fattah dan hariz. sebelum balik, saya sempat menyaksikan pusingan quatofinal:

1) Al-ISLAH (A) vs AL-AMIN GOMBAK

Al-islah: Nusaibah, Zhilal, Zubair Amir
Al-amin Gombak: Khalidah, Najat, Muaz Omar

Usul: Umur mengundi perlu dipinda kepada 18 tahun [lebih kurg mcm nilah]

win: AL-AMIN gOMBAK.. tatau sapa best speaker.. tapi kalau apa yg saya tgk..mungkin najat/khalidah/zhilal yg dpt.

2) SRI AYESHA vs ?? [english mode]

saya tgk kejap2 je yg ni. tapi speaker2nye semua mantap2.. POI mcm setiap masa. lancar sgt! mcm BI tu dah jadi bahasa harian.


3) HIRA' JERAM vs ADNI [arabic mode]

ni tgk peserta je. lepas tu gi tgk BM :P



ok sebenarnya.. kalau ade rezeki, teringin sangat nak masuk kejohanan debat buat kali terakhir sebelm saya meninggalkan bangku persekolahan. Tapi, saya tahu, ini satu perkara yg agak mustahil kerana yg pertamanya saya dah nak spm sgt dah.. bulan 7 ade gerak gempur, bulan8 ade trial. waa... and the next championship is really around the corner.. lagi 2 minggu. yg keduanya, ayah saya x kasi.

so.. apa keputusan al-amin bangi?

go ahead and tanya mereka sendiri :)








sejauh pengamatan saya.. mereka bagus sekali. cuma mungkin bukan rezeki mereka kali ini.. for English teams.. mereka meningkat sgt2..

RESULTS:

Team A BM: Ranking ke 11/30, menang 3/5 rounds.

Team B BM: Ranking ke 24/30, menang 2/5 rounds.

[nota: untuk ke quato final, hanya 8 team yg teratas je.. team yg ranking ke-8 tu sgt tipis dengan al-amin bangi.. margn beza 1 je kalau x silap.. in fact, kalau margin sama.. al-amin bangi mmg sangat layak sbb markah al-amin bangi tinggi.. cuma margin je rendah sikit.. well x pe, 10 calon best speaker belum umum lagi.. mana tahu antara korg ada yg dapat ke en?]

Team A BI: menang 3/5 rounds

Team B BI: menang 3/5 rounds

[nota: saya tak sempat nak tanya ranking mereka.. tapi biasanya kalau dah mng 3/5 rounds.. ranking akan jadi belas2..]



ape-apepun, tahniah semua dan tidak dilupa kepada solehah: happy belated birthday dan kepada ilyana, happy matured day :P






nota: sampai sini je ye. ngantuk dah. perjalanan panjang/ pendek, smuanya pasti ade terselit ibrah... selamat cari lah ye..

2 comments:

yana sazalli said...

kak nifah! x baek!

yana sazalli said...
This comment has been removed by the author.