Sunday, 7 August 2011

7 Ramadhan 1432H

some of my heroes :D durind eid 2010


Bismillahirrahmanirrahim..

assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh kepada semua pembaca :)

hari ini kita telah menginjak ke hari 7 dalam bulan ramadhan yg penuh barakah ini.

hari ini, pagi2 lagi abang saya, bilal yg sedang menuntut di universiti al-azhar, mesir call. call direct ke hp saya :) ha-ha. gembira ^_^ walaupun kami hanya sempat berbual dalam tempoh yg pendek iaitu selama 27 minit dan 5 saat, tapi agak berbaloi.. "terubat rindu" katanya.. entahlah boleh percaya ke tak die tu~

macam2 yg kami bualkan.. sambil2 tu sempat saya promote blog QN kat die..

kalau sudi, jenguklah sekali ye ~ http://wetogether2.blogspot.com/


saya ada tanya bilal.. pandangan dia tentang apa yg patut saya ambil selepas tama spm.. dia suruh saya ambil ujian personaliti diri.. hahaha.. somehow, saya pergi search dekat internet.. tapi x dpt yg exactly.. i meant ade yg soalan je.. tapi jawapannye takde.. ade yg promote modul.. tapi tahla.. mcm2.. nnti kalau ada masa lagi hanifah search lagi ye

bilal ada tanya tentang ulangan hafazan.. saya kata saya sedang mengulang... dia tanya berapa juz dah.. saya ckp saya x banyak sbb saya mengulang benda yg sama, bila dah ok saya akan tambah sbb takut lupa langsung... dia nasihatkan: " x pe, slow2 ''

dia ada tanya.. saya tanak pergi mesir ke.. saya gelak je.. tiba2 dia kata: "saya mesti nak pergi UK kan?" saya rasa serba salah sbb saya seakan-akan dengar suara sedih die.. saya katalah.. saya pun taktahu lagi.. tapi kalau boleh saya nak belajar luar negara.. tapi saya nak cari course yg melibatkan 2 benda iaitu ilmu syariah+ilmu akademik contohnya islamic banking ke.. siapa ada cadangan?


hari ni jugak ade buat tutor dengan damiah husna. saya sepatutnya tutor bahasa arab je.. tapi saya ckp dgn die saya nak tutor math sekali supaya saya tak rasa ngantuk :D well.. saya sebenarnya bukan nak duit sangat dgn buat tutor ni.. tapi saya nak pengalaman mengajar.. manalah tau satu hari nanti dapat jadi cikgu.. kan senang sbb dah tau beberapa teknik mengajar.. saya buat sejam tutor RM5. tapi sempena ramadhan ni semuanya free of charge.. saya sebenarnya nak bantu adik2 pmr.. supaya kita Ummat Islam x dipandang hina.. well, pada pengamatan saya, sebenarnya kita ni bukannya x pandai, cuma ade 'M' kita besar sikit-->> bak kata muallimah ros salwati. hehe :P M is refer to Malas. by the way, saya pun ade penyakit ni -_-''


alhamdulillah.. hari ni saya telah mensettlekan urusan duit2 yg banyak saya pegang. cuma tinggal duit Kit ramadhan yg ade beebrapa org x bayar lagi + duit izati yg izdihar x serah lagi~ Alhamdulillah jugak, sebab duit Group QN dah mencecah seratus lebih walaupun baru je ditubuhkan pada 26 Julai yang lalu. doakan kami agar menjalankan kerja2 dakwah dengan konsisten dan serius supaya tidak ada yg terzalimi haknya kerana keterlambatan kami dalam menyebarkan dakwah~

jom tengok video ni..




well.. adalah penting untuuk kita membina jiwa2.. berbanding bangunan2.



last but not least,
saya harap sangat yg saya mampu menyeimbangkan urusan amal saya, urusan belajar saya, urusan taklifan saya dan lain2 lagi~



1 comment:

aspirasiku~ said...

kadang2 dalam kesibukan kita menjaga hati kawan2 kita.. kita terlupa utk menjaga hati ahli keluarga kita..