Sunday, 1 May 2011

banyak cerita

bismillahirrahmanirrahim

1. jumaat lepas, sempena bulan al-fateh yang dianjurkan di al-amin bangi, ada banyak program yg disediakan. contohnya... ada perang strategi.. pidato.. tokoh anugerah alfateh.. bedah buku kuasa kepemimpinan al-fateh dan sebagainya..

perang strategi.. agak memberi variasi kepada kami di al-amin.. well.. ini betul2 punye perang.. untuk form1 smpai form 2.. kumpulan berdasarkan usrah.. utk form 3 smpai form 5.. ikut form. memandangkan tentera form 5 paling sikit.. kami kena rancang dgn sebaiknya.. antara kriteria yg diambil kira adalah.. qiyamullail. seronok!

tapi jumaat lepas, disebabkan banin2 dah balikd ri solat jumaat, maka kami yg senior tak dptla nak main.. jumaat depan.. tapi mcm periksa.. entahla bila..-_-



2. lepas perang2 ade contest pidato.. wallah! saya semangat hantar nama! sekali.. ha! x sedia apa2 sebab banyak kerja dtg tiba2. jadi saya secara spontannya ke depan nak bagi pidato.. dan kalau x menang pun x pelah.. sbb saya sebenarnya nak sokong bulan alfateh. well.. adik2 junior mmg sgt hebat.. ternganga saya tgk mereka..

3. lepas pidato terus ade mock-debate. wallah! tahun lepas waktu mock-debate.. saya hanyalah penjaga jam.. tahun ni saya kena jadi pendebat.. berdebar2..

kerajaan:
-husna ishkandar[1st ranking debater musleh, 2010]
-haifa nasuha form 4[senior debater]
-hanisah form 2[junior]
+ummu farhah[tidak bersidang]

pembangkang:
-nurul hana form 5[senior debater]
-adam[senior debater]
-hanifah form 5[junior in debate]
+husna nabilah form 2[x bersidang]

usul: masalah obesiti: kerajaan prihatin

teka siapa menang? x de siapa2 menang. sebab tuan yg dipertua terpaksa balik awal.. ada emergency.. lagipun ini mock je en..

3. MASMA>> Majlis amal sumbangsih musolla al-amin

target: RM 500,000
tapi dah terlebih sasaran, dpt lebih RM600,00, alhamdulillah.. bolehla cepat2 sikit tercapai impian ade tahfiz dekat al-amin~ hehehe

saya sangatla speechless dengan program yg disediakan di MASMA.. ade banyak penampilan istimewa.. antaranya ustaz hasanuddin.. yg menceritakan tentang Penggembelingan tenaga manusia.. mantap! dri awal hingga ke akhir tenaganya hebat sekali! saya sampai bergetar2 waktu mendengar..

mula2 saya hanya dtg sebagai tetamu.. tapi akhirnya saya balik keada fitrah saya yg gemarkan berniaga.. saya bersama2 dengan husna salleh dan lain2 handle gerai aqsa syarif..


4. latihan nasyid untuk mgb sim

wahaha.. semangat en? well. sesuatu kemenangan tu takkan dtg tanpa usaha yg gigih.. jadi kalau nak menang kena buat cara nak menang! baru berlatih sekali.. lepas ni exam dah.. huh huh


5. pwtc.

sebenarnya x terfikir pun nak gi pwtc.. sekali tiba2 adik ajak dan parents pula tiba2 membenarkan. jadi saya mengambil peluang utk pergi sebaik sahaja usia separuh latihan nasyid... sampai kat sana saya jumpa ramai org... dengan tidak berkacamatanya.. saya dapat rasakan betapa nikmat mata ditarik.. bayangkan.. pegi pesta buku... tapi x nampak..x seronok! tapi ada hikmah! kalau saya pakai spek.. maka nafsu nak membeli pasti tinggi sebab pasti saya dapat spot mcm2 buku.. dan mgkin buku2 yg bakal dibeli itu x penting pon en~

saya jadi gila buku2 spm.. ye.. saya masih sekolah..

kadang2 saya terfikir... kenapa manusia hanya boleh bertoleransi dengan sebahagian manusia sahaja.. adakah dengan sebab alasan tidak kenal.. maka boleh buat dengan sesuka hati terhadap manusia lain? saya berasa tertekan dengan gelagat2 manusia sepanjang perjalanan hari ini.. ada yg menjerit2 sebab tersekat sewaktu nak keluar train... saya lihat dri jauh.. tiba2 spontan mulut saya menyebut: cuba bertenang~ kalau sorg yg menjerit takpe lagi.. ini saling marah2... maka proses nak selesaikan keluar masuk org pun makin bertambah lama.. haiya~ waktu di kaunter nak scan tiket kat ktm.. org yg jaga tu... garang sangat.. agaknye die dah tension kot asik ckp bnda sama je.. "jalan je terus!" well.. kita x boleh nak expect yg semua org dah tau sistem yg kita nak guna.. manners kena adalah~

sepanjang hari ni.. saya jumpa ramai org yg meminta infaq.. kalau anda jadi saya apa yg anda buat? anda memberi pada setiap yg meminta? atau anda buat taktahu saja? atau?...

saya selalu teringat.. bahawa janganlah kita menghampakan harapan org yg meminta... em....


nota: saya jumpa kak izzah, kak mawaddah jauhari dan lain[saya x dpt scan sbb x nmpak sbnanye]

saya jumpa aisyah nazim, husna nabilah, aqilah hira', hannah alam faizli, safiyyah razali, amal najihah, husna nabilah dan adiknya... dan xingat!...


6. ujian hafazan ^_^[huh huh]

cuak2.. sepatutnya hari ni.. tapi atas sebab2 tertentu.. saya postpone esoklah..


7. esei sempena hari pengguna

saya dah tulis more than 400 words.. but somehow.. the paper got lost.. heiyak! bila bagitau family, semua respon: tulis je la balik.... ergh.. baiklah!


8. exam mid-term..

saya rasa mcm sekejap sgt dah midterm. saya wajib dpt semua A.. saya ada visi yg perlu dicapai huahaha..


9. majalah fitrah

skrg tgh bertungkus lumus waktu2 akhir. selasa ni submit. dan akhir mei ni inshaALLAH dpt~ semoga sukses!



ok. tu je lah~

wallahu a'lam~



3 comments:

Muaz Faris said...

send softcopy majalah fitrah, nak lihat juga hasil nye..

aspirasiku~ said...

inshaALLAH, tapi x dela sehebat hasil karya nta

hUsNa NaBiLaH said...

nape nama husna nabilah banyak sangat??? haha ^_^