Friday, 23 August 2013

porche dan radio? heh.

sungguh dengan bersaksikan rembulan penuh yang galak mengambang di tengah malam yg kelam,
turut bersaksikan papan kekunci yang ikhlas di tekan-tekan jariku ini,
aku berharap agar tulisan kali ini dan juga yang sebelumnya diredhai ALLAH dan menjadi bekal buat ku ketika di akhirat kelak.

bekal berkekalan yang tidak putus-putus. ALLAH.
terlalu tinggikah cita-cita aku ini?
ALLAHUa3lam :)kalau semalam sharing tentang usrah,
malam ni berminat dan sangat eager nak share apa yang dapat sewaktu drop sekejap di program gathering alumni LKD, yang menghimpunkan 4 generasi LKD, alhamdulillah.

niat awal yang hanya mampu menyatakan kemaafan atas x dapat hadir sbb tgh siap ka utk abang punya walimah ahad ni, akhirnya jadi singgah agak lama di sana.

huhu. xdela lama sgt dalam 20 minit gitu :)

tapi 20 minit tu terasa begitu berharga buat jiwa kecil ku ini.


cerita si ukhty di depan:
bayangkan kita baru sahaja beli kereta porche. yang mana semua tau kereta tu sgtla mahal dan bernilai. kita punyelah bersungguh-sungguh kumpul duit agar dapat memiliki kereta tu. tapi akhirnya kita jadikan kereta itu hanya berfungsi sebagai uttk dengar radio je. bila nak dengar radio kita keluar rumah, masuk kereta tu, then dengar radio. habis dengar radio, keluar. hey!  memang x salah nak dengar radio tu tapi rugila kalau kereta yg begitu bernilai dan banyak kelebihan yang mampu kita dapatkan darinya hanya kita pilih utk lakukan perkara sekecil itu~ her~~~

kalau memang ade org buat gitu, memang bisingla makcik pakcik yg punyela nak berkereta supaya dapat memudahkan urusan harian mereka.~

itu soal kereta.

agak-agak kalau al-qur'an?

terfikirkah kita, kita ini menjadikan al-qur'an hanya sebagai lombong pahala. hanya beriman dengan fadhilat pahala setiap satu huruf yang dibaca akan dikurniakan 10 pahala. ALLAH. memang x dinafikan. tapi ketahuilah saudara saudariku, dari al-qur'an itu akan kita dapatkan lebih banyak perkara darinya.

masakan mukjizat dari ALLAH hanya dijadikan lombong pahala darinya?

alangkah bestnya kalau kita semua memanfaatkan alqur'an dengan men-TNT satu ayat ke ayat yang lain. TNT=tilawah dan tadabbur.bacalah dan berfikirlah dari setiap kalam2 yang dibacakan! dan sampaikanlah~

jadilah kita orang yang luar biasa!
meng-kaitkan segala apa yang berlaku di dunia kini dengan ayat alqur'an yang telah turun sekian lama tetapi masih freshie utk ditadabbur dan di ambil segala hikmah darinya.


itu qur'an.

bagaimana dengan perkataan tarbiyyah yang sering kita canang-canangkan?
heh~jangan ingat wasilah tarbiyyah itu hanya usrah je. kita-kita ini sering sahaja futur kerana jiwa kita sering terlupa yang wasilah tarbiyyah itu itu ade tujuh. bukanlah wasilah tarbiyyah itu hanya usrah.

wasilah tarbiyyah ade 7 kesemuanya. maka jadilah tarbiyyah sesuatu yang mendarah-daging di dalam manhaj kehidupan :)

ATTARBIYYAH HIYAL HAYAH~


kata ukhty itu lagi,

bayangkan kita ade projek besar ni. kita dapat tender dari sebuah syarikat.  dek nak mendapatkan keuntungan yang begitu besar dan tak mahu rugi walau sedikit, maka jadilah kita manusia yang siang dan malam, fikiran kita hanya menumpu kepada projek itu. bahkan setiap detik dan saat kita. ya ALLAH!

alangkah bagusnya andai kita merasakan setiap saat hidup kita ini adalah satu projek besar yang kita dapat dari ALLAH! lantas kita jadi memikirkan bagaimana nak mendapatkan keredhaaan dan ke-ampunan dari ALLAH tanpa sedikitpun mendpatkan kemurkaan dariNYa setiap saat dan detik! subahnallah!andai kita mendapati detik-detik di dalam hari-hari yang kita lalui ini tidak kita isikan dengan memikirkan berkenaan projek super giga yang ALLAH kasi ni, maka..... kita se-akan tak siryes dengan projek ni dan seolah kita menyerah mcm tu je agar gagal dan rugiiiii.

[p/s: kita pengurus syarikat eh?]
[em..haah! pengurus! pengurus kepada syarikat kehidupan kita]

atau.

kita sebenarnya x clear dengan projek super-giga ni?

andai x clear dengan apa yg kita kena buat dengan projek ni, maka ketahuilah sebenarnya kita x clear dengan tujuan penciptaan kita yang sebenarnya. sama mcm tujuan penciptaan kereta porche tadi.maka saudaraku,
carilah tarbiyyah itu.
lantas mendarah-dagingkanlah ia di dalam kehidupan kita.

janganlah sampai dek terlalu teruja nak dengar radio,
kita sampai membiar pegun si porche di tempat letak kereta tanpa memandu ia pergi ke tempat yang sepatutnya~


sambil memandu kan buleh dengar radio [angkat-angkat kening]
jadilah kita orang yang bijaksana,
agar bisa berhasil menjadi org yang luar biasa~ subhanallah~
#ketahuilah tarbiyyah sedikitpun tidak memisahkan kehidupan kita kepada juzu'2 yg kecil. kerana tarbiyyah itu sendiri adalah kehidupan secara menyeluruh :)


get clear :)
celuplah diri dengan celupan ALLAH.

agar terus meresap jauh ke lubuk jiwa yang paling dalam,
supaya tidak lagi ia kembali keluar mencari celupan selain ALLAH.
#saudaraku, biasakan lah yang betul, betulkan yang biasa!


eh kak! nak tanya.. ape ye projek super giga kita sebenarnya?

ehem-ehem~

nak tau? joinla tarbiyyah ;)
dengan ikhlas ye~

inshaALLAH akak ditemukan jawapannya


No comments: