Saturday, 29 May 2010

mula bertatih!

bismillahirRahmanirRahim..


kalau sebelum ni merangkak2 skrg sudah tiba masa untuk saya langkah ke level seterusnya: bertatih.. org mu'min harus menjadi lebih baik dri sebelum ini..

walaupun tgh hangat-hangat periksa.. urusan ukhrawi tidak dilupakan.. kami barisan nuqaba' dan beberapa pelajar lagi ada menyertai satu program daurah nuqaba' utk kali kedua tahun ini. program ni dah lama ana tunggu.. ana setuju kata-kata ukhti husna ishkandar yang mana kata beliau program daurah kai ini pengisian nya sgt tersusun.. maksudnye.. mengikut keperluan.. bermula dgn perkongsian kembara ke sarawak olehh x-alamin bangi, seterusnya perkongsian dri mereka yg merantau ke terengganu iaitu program i'dad du'at.. seterusnya ada tentang hasan hudhaibi: murshidul amr, ikhwanul muslimin.. kemudian ada tentang sayonara jahiliah , maratibul amal, seerah.

sayonara jahiliyyah yg dibawakan pada malam itu lain dri yang lain. itu pada pendapat saya kerna doktor khairul azlan telah mendasarkan tajuk itu sedasar-dasarnya. pada kebiasaannya org hanya terus kepada isi tanpa muqaddimah.

dan tenang maratib amal.. walaupun gaya ustaz arief tampak biasa, ttapi apa yg cuba dibawakan mgkin luar biasa kalau kami memahami. dan baru kini saya memahami tentang kepentingan maratib amal dlam setiap apa yg kita lakukan.. jika sekiranya salah seorang ajk pro-bahan pada post-mortem ada mengatakan bahawa siapa yg tidak tahu melakukan carta gant mereka tidak reti memimpin.. tapi bgi saya maratib amal comes first.. lepas itu baru segala carta.. selepas melhat semua maratib amal yg dibentangkan ketika sesi tersebut.. apa yg saya dapati semunya berguna.. contohnya.. maratib amal yg dibawakan oleh banin lebih kepada detail kepada pihak banat punya dan sesuai utk mereka yg ingin membawa masuk tarbiyyah kepada sekolah luar.. dan pihak banat punya pula labih kepada umum dan boleh diubahsuai detailnya mengikut keperluan.. tapi ana paling kagum dgn maratib yg dibentangkan oleh ustaz arief.. lebih berwawasan tinggi.. kami hanya menitik beratkan utk jangka masa dekat.. tapi beliau lebih kepada jangka masa pendek dan pnjg.. strategi beliau boleh digunapakai..

dan kami para nuqaba' harud lebih bersedia dan harusmerancang masa depan kami dari sekarang. saya sebagai yg tertua kdg2 merasa terpanggil setelah lama duduk diam. hm apakah?

waktu seerah. hanya sempat sampai ke kumpulan yg ke3.. kumpulan saya! dan kumpulan kamila satu2nya kumpulan yg tiada kertas mahjong. dan kami membentangkan tentang khaibar+hudaibiyah(perang).masa hanya 5 minit setiap kumpulan. apa yg perlu diutarakan adalah isi penting, relation between seerah terdahulu dgn kami dan aktiviti yg boleh diaplikasi dalam usrah.

mula2 kami minta semua berdiri dan terus tanya soalan.. dana da hadiahnya.. soalannya sgt ringkas.. siapakah gerangannya yg membuka khaibar? sorg dapat jawab cukup utk menyeamatkan semua banat/banin yakni duduk. tahniah buat ukhti yasmin dgn jawapannya 'ali dan hadiahnya: RM10.. di sini apa yg ingin kami bawakan adalah konsep semangat dan usaha utk mendapatkan sesuatu tanpa mengetahui apa yg menanti di hadapan.. maksudnya.. dilakukan sesuatu perkara bukan utk mendapatkan ganjaran tetapi redha ALLAH.

dan aktiviti yg kami cdgkan sgt banyak.. antaranya adalah aktiviti yg menggunakan liliin yg hidup.



material+apparatus: lilin, mancis/lighter, manuia dan jari2 kaki, kipas siling, semangat
ukhuwwah+niat ikhlas

procedure:

1) nyalakan api pada lilin selama 3 minit.

2) buka stokin masing2.

3) buat bulatan di bawah kipas siling. semua kena saling meletakkan tangan
diatas bahu org sebelah kanan dan kiri.

4) setiap org harus mengepit lilin di celah jari kakinya dan pas kepada org di
sebelahnya dgn menggunakan kaki sebanyak lima kali pusingan atau lebih
bergantung kepada bilangan peserta.


akhir sekali: bincangkan konklusinya bersama adik usrah anda..kaitkan dgn perang khaibar!


-------------------------------------------------------------------------------------------------

pengumuman khas:

1) ayuh kita doakan keselamatan kapal konvoi serta manusia dan isi2 didalamnya dalam melaksanakan misi ke gaza yg mana semalam jam 4.30 ptg mereka harus berunding dgn org kuat Israel.

2) buat pencinta coklat, hari ni hari terakhir kilang beryl's buat jamuan coklat percuma di kilangnya.. kat bangi berhampiran dgn san francisco.. pergilah.. saya sudah pergi dgn family. tutp jam 6 ptg.

3) hari ni kenduri perkahwinan muallimah ummi. siiru 'ala barakatillah ya Mu'allimah..

4) ayuh kita sama2 doakan buat ayah bagi seorang ukhti seislam kita di Al-amin bangi yg sedang menghadapi ujian yg berat dari Allah s.w.t... yang mana paru2 ayahnya dijangkiti kuman dan turut menghidap penyakit berat yang lain.

semalam saya ada terbaca.. "jangan memutuskan harapan org lain">> utk benda yang baik.. dan ukhti itu berharap agar kita semua dapat melakukan solat hajat buat ayahandanya yg tercinta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

terakhir sekali.. sebelum saya mengakhirkan kalam pada entry kali ini.. saya nak tanya.. apakah cita2 anda? hm.. pasti ada macam2 cita2.. betulkan?

saya pernah terlihat dan terdengar ada org yg bercita-cita utk menjadi ustaziatul 'alam. sebenarnya salah cita2 tersebut. yg betulnye adalah utk menegakkan kembali ustaziatul 'alam, bukan menjadi ustaziatul 'alam. ustaziatul alam bermaksud: ketuanan kepada 'alam.. dan kita semua maklum ketuanan alam: ALLAH s.w.t.. bukanlah kita.. kita sebagai wakil utk menegakkan ustaziatul 'alam di muka bumi ini.. faham apa yg ingin saya sampaikan..

wallahu a'lam.. ini pendapat saya.. mungkin ada cacat celanya.. yang baik sudah tentu dri ALLAH, yg buruk da slaah dri saya sendiri yg lemah.. semoga diberkati LLAH hendaknya.

ilal liqa', maas salaamah, wassalamu'alaikum w.b.t..

2 comments:

Nur Sakinah Nabilah, said...

InsyAllah nak cuba bincangkan kat usrah aktiviti lilin tu..

Fikir sorang2 ni, rasa cam x puas dapat pun apa kaitan aktiviti lilin tu dengan perang khaibar..

Doakan ana~
Lebih kuat sihat cergas dari anda!
Dan sama2 menuju Syurga.. amiin,

Salam Rindu berbatu2 :P

aspirasiku~ said...

ape maksud anda..?

anda faham / x tentang aktiviti lilin tu? kalau x contact saya ye~